Ma ünnepli 58. születésnapját Borkai Zsolt sportoló, politikus. Az ismert közszereplő 1965. augusztus 31-én látta meg a napvilágot.

1979–1983 között a győri Bercsényi Miklós Gimnáziumban tanult. 1985-ben vették fel a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolára, ahol 1989-ben diplomázott testnevelés szakon. 1993 és 1996 között a Janus Pannonius Tudományegyetemen testnevelő tanári diplomát szerzett Pécsett. 1998–1999 között elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem közoktatás-vezetői szakát.

Tornászként már 7 éves korában kezdte pályafutását, a nyolcvanas években meg már komoly eredményeket hozott: 1985-ben Osloban nyújtó versenyszámban szerzett Európa bajnoki címet, 2 évvel később pedig lólengésben állt fel a dobogó legfelső fokára a rotterdami világbajnokságon. Sportkarrierje csúcsa viszont vitán felül az 1988-as szöuli olimpia, ahol bajnoki címet szerzett szintén lólengésben.

A Rendszerváltástól kezdődően aktív politikai szereplő volt, ám az igazi politikai sikerek 2006-tól kísérték a pályafutását, abban az évben választották először Győr polgármesterévé, majd ezt követően 2010-ben és 2014-ben is újraválasztották (2010-ben országgyűlési képviselői mandátumot is szerzett, de 2014-ben a megváltoztatott összeférhetetlenségi szabályok miatt ott már nem indult újra).

2019 októberében, röviddel az önkormányzati választások előtt egy ismeretlen blogger videófelvételt tett közzé arról, ahogy Borkai egy jachton – ügyvédje és barátja, Rákosfalvy Zoltán, valamint több más személy társaságában – kábítószert fogyaszt valamint – akkor még – ismeretlen nőkkel létesít szexuális kapcsolatot. Borkai Zsolt október 7-én, három nappal az ügy napvilágra kerülése után elismerte a történteket, a  Fideszből kilépett, de polgármester-jelöltként elindult, sőt, ha csak kis különbséggel is, de 2019-ben is megszerezte a polgármesteri széket, amiről azonban nem sokkal később lemondott.

Nemrégiben bejelentette, hogy jövőre is harcba száll a polgármesteri címért. Az erről szóló cikkünket itt olvashatja.