Pécsett 2023. szeptember 29-én, a Balokány Ligetben indul útjára az a  rendezvénysorozat, amelynek keretében a szervezők a balkáni hangulatot, a balkáni népek kultúráját, művészetét, zenevilágát, sportvilágát, a balkáni népek mentalitását, a Balkánon élő magyar és más kisebbségek helyzetét igyekeznek bemutatni, megismertetni és közelebb hozni a pécsi közönséghez.

Az első rendezvényen 17 órakor kerül bemutatásra a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Vármegyei Levéltára által készített „50 éves Pécs-Eszék testvérvárosi kapcsolata” „Képek és történetek a testvérvárosi múltból” kiállítás melyet megnyit Dr. Gőzsy Zoltán MNL BaVL igazgató, PTE BTK TTI egyetemi docens. Ehhez a kiállításhoz fog kapcsolódni dr. Varga Szabolcs történész „Egymásra utalva: Osijek és Pécs/ Eszék i Pečuh” című előadása.

Az eseményen részt vesz Dr. Lehoczki-Samardžić Anna, az Eszéki Bölcsészettudományi Kar egyetemi tanára, tanszékvezető, az MTA Glotta Nyelvi Intézet vezetője is, aki előadást tart a horvátországi magyarság helyzetéről.

Az előadás után kötetlen beszélgetésre invitálják a résztvevőket, miközben felvonulnak a zenekarok, akik élő zenei előadással fogják színesíteni a rendezvény hangulatát.

14 órától meglepetés vendégünk lesz Téczeli Péter, akinek különös hobbijai vannak. Hagyományőrző csapat tagja, azon belül a Sárkánykör Tűzzsonglőr Csapattal középkori tábori életet képesek megjeleníteni, illetve harci bemutatót tartani, …esetleg boszorkánypert is. Ezen kívül kitelepülős, vándor kovácsműhellyel járja a vidéket, hogy a mesterséget minél több fórumon azért, hogy átadja és tovább gyűjtse az ehhez kapcsolódó tudást.

Az est vendégei között lesz az AquaVitaeGyerman, akikkel pálinkákat és báránypörköltet kóstolhatnak a résztvevők, majd a frissen készült baklavák illatába burkolózva dúdolgathatják az ismert zenei ritmusokat.

Az estét fergeteges buli zárja, ahol a talpalávaló zene a balkáni dallamok hangulatát fogja idézni azzal a céllal, hogy az est végéig minden vendég fülébe belebújjon egy adott balkáni dallam

A rendezvény programját a szervezők – a Balokány Liget, az AquaVitaeGyerman, és a Liget Kultúrbisztró – folyamatosan pontosítják, ezért kövessétek oldalukat, de ne feledjétek, várnak benneteket szeptember 29-én!