Nemrégiben indultak útjukra Pécsett az E-rollerek, melyek nagyon vegyes fogadtatást kaptak. Egyesek örülnek az újfajta közlekedési lehetőségnek, mások viszont dühösek leginkább azért, mert akik használják őket, nem tudnak normálisan közlekedni. Vagy lehet, hogy inkább azt kellene írni, hogy nincs meg a feltétele a normális közlekedésnek? Következő írásomban röviden megpróbálom kifejteni, hogy mire gondolok.

Sok időt töltök Kolozsváron, és ott már évek óta mindennapos jelenséggé váltak ezek a rollerek. (Egyszer én is ki akartam próbálni az egyiket, de valahogy nem sikerült megoldanom a fizetést, lehet, hogy a magyarországi bankkártyám nem volt kompatibilis.) Viszont azt éreztem, hogy a mindennapos közlekedésben ez engem egyáltalán nem zavar, aminek egy nagyon egyszerű oka van: a rollereket a kerékpárutakon használták, a gyalogos járdákon nem.

Azt nem tudom, hogy mennyire szigorúak az erre vonatkozó szabályok, de maga a szituáció logikus. Közúton nagyon veszélyes lenne ezeket használni, hiszen jóformán semmilyen védelme nincs. Gyalogosok között meg a járókelőkre nézve veszélyes, hiszen nagy sebességgel egy ilyen monstrum azért tud komoly sérülést okozni. A kerékpárút minden szempontból jó megoldás: A kerékpárok és az e-rollerek sebessége és súlya nagyjából azonos, és elvileg oda sem az autók, sem a gyalogosok nem mehetnek (vagy ha igen, akkor az már az ő felelősségük). 1-1 rossz helyre lerakott roller mondjuk bosszantóan le tudja szűkíteni a járdaszakaszokat, de ez még mindig csak apró kényelmetlenség és nem veszély, ez még bőven belefér.

Pécsett ez mondjuk egy picit nehezebb történet lenne, mert bár a kerékpárutak építése az elmúlt években sokat halad előre, de még mindig nem lehet a város bármely forgalmas pontjára eljutni csak a kerékpárutak használatával. Mégis azt gondolom, hogy hosszú távon ez lenne a megoldás, hogy a kerékpár-úthálózat fejlesztésével a rollerek használatát is ide terelnénk. Addig is azért azt fontosnak tartom, hogy a legforgalmasabb sétálóutcákban semmiképp sem engedjük a használatukat, hiszen az mégiscsak a gyalogosoké.