Idén csaknem ötven frissen restaurált magyar alkotással, élőzenés némafilmekkel, Latabár-filmekkel, a leghíresebb magyar filmrendezőnők bemutatkozó rövidfilmjeivel, valamint filmes tematikájú sétákkal is várják a közönséget a Budapesti Klasszikus Film Maraton szervezői.

    A csaknem ötven magyar és ötven külföldi restaurált klasszikust bemutató fesztiválon a Jézus Krisztus Szupersztárt. Az Ed Woodot, a Régi idők fociját és a Grease-t is ingyenesen lehet majd megnézni a Bazilika előtt felállított óriásvásznon. A fesztivál további vetítéseire pedig kedvezményes, ötszáz forintos áron válthatók jegyek a Toldi moziban. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben – áll a Nemzeti Filmintézet hétfői közleményében.
    A helyszínek listája idén a Budapest Music Centerrel bővült. Itt a némafilmek vetítését olyan kortárs magyar dzsesszzenészek előadása kíséri, mint Harcsa Veronika, Lukács Miklós, Dés László vagy Gőz László.
    A program egyik különlegessége, hogy Korda Sándor látványos produkciói, valamint az Oscar-díjas Pressburger Imre (Emeric Pressburger) alkotásai is láthatók lesznek. Akinek unokái, a BAFTA-díjas Andrew Macdonald producer és Kevin Macdonald Oscar-díjas rendező személyesen is részt vesz saját filmjeik, a Trainspotting, vagy Az utolsó skót király vetítésein.
    A rendezvényen találkozni lehet mások mellett Sándor Pállal, Gazdag Gyulával, Gárdos Péterrel. Thierno Souleymane Diallo és Pierre Földes, akik a filmtörténet kutatóiként avatják be a közönséget a forgatások kulisszatitkaiba.
    A Budapesti Klasszikus Film Maratont a Koltai Lajos által fényképezett Maléna című film nyitja meg kedden este az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Forrás: MTI