Keresztes László Lóránt, az LMP pécsi országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tartott ma, amelyben arról beszélt, hogy a Fidesz politikusai bármikor képesek szembe fordulni saját városukkal, ezekkel azonban nem egy város polgármesterét támadják, hanem az ott élőket hozzák nehéz helyzetbe.

Ezen állításának alátámasztására Keresztes felsorolt több olyan példát is, amikor a költségvetéshez módosító indítványokat terjesztett elő, annak érdekében, hogy Pécs és Baranya többletforrásokhoz jusson bizonyos ágazatok tekintetében, ezeket azonban a megye és a város kormánypárti országgyűlési képviselői – köztük Hoppál Péter – leszavazták:

  • a 2021-es költségvetésnél javasolta, hogy Pécs kapjon 6 milliárd forintot a leromlott állapotú közösségi közlekedési járműpark környezetvédelmi és minőségi fejlesztésére, ami szinte a teljes flotta cseréjét lehetővé tette volna
  • ugyanebben az évben 1 milliárdot indítványozott a megye alsóbbrendű úthálózatának fejlesztésére
  • 2022-ben szintén 3 milliárdot indítványozott az alsóbbrendű úthálózat rendbetételére, valamint 50 milliárdot a közösségi közlekedés forrásainak növelésére országosan
  • 2023-ban az úthálózatra vonatkozó tételen felül 5,7 milliárdot indítványozott Pécs kieső bevételeinek kompenzációjára, 2 milliárdot pedig a megyén belül a közösségi közlekedés egységes rendszerének kiépítésére
  • a jövő évi költségvetést is elfogadta már a kormány, itt is benyújtotta a közlekedésre és az útfelújításra vonatkozó javaslatait

Azt kell látnia mindenkinek, hogy a kormányzati megszorításokhoz mindig némán asszisztáltak a pécsi és a baranyai fideszes politikusok. – kommentálta a kormánypárti politikusok döntéseit az LMP képviselője.

Súlyos problémaként emelte ki azt a kormányzati döntést is, amely értelmében 2020-ban megvonták a helyi közösségi közlekedés állami támogatását a vidéki városoktól. Ezzel a lépéssel Keresztes szerint magukra hagyták ezeket a városokat.

Keresztes egy kezdeményezéssel is élt a pécsi és baranyai politikusok felé, függetlenül attól, hogy kormánypártiak vagy ellenzékiek.

Azt szeretné, ha meg tudnánk határozni bizonyos minimumokat, amiben egyértelművé teszik, hogy a legfontosabb helyi kérdésekben közösen lépjenek fel a megszorító intézkedések ellen, mert vannak olyan pécsi és baranyai halasztást nem tűrő projektek, amelyekhez központi támogatásra van szükség. – mondta.

Elmondta azt is, hogy a következő hónapokban a pécsiekhez és a Pécs környéki emberekhez fordulnak annak érdekében, hogy sikerüljön végre rábírni a megválasztott kormánypárti képviselőket, hogy lássák:

„Nem a kormánytól, nem Orbán Viktortól kapták a mandátumukat, ha nem a Pécsen és Baranyában élő emberektől.”