Reisz Gábornak filmrendezőnek mindössze még csak a harmadik egész estés műve, a Magyarázat mindenre, ami máris filmtörténelmet is írt Velencében.

Nem várták meg Reisz Gábor NER-kritikus filmjének sikerét az Oscar-nevezéssel, pedig akár két magyar alkotás is esélyes lehetne. – írja címében a Népszava.

Ez az alkotás nem csak az első magyar film, ami az Orrizonti elnevezésű hivatalos versenyszekcióban tarthatta a világpremierjét, hanem rögtön meg is nyerte a legjobb filmnek járó elismerést.

A díj, saját elmondás szerint is meglepte az író-rendezőt, aki remegő kézzel, és a meghatódottságtól küzdve köszönte meg a díjat a művet finanszírozó AVF – Szlovák Audiovizuális Alapnak, a szlovákiai Prikler Mátyás producernek, illetve a magyar Proton Cinemának és Berkes Juli producernek.

„A nemzetközi közösség elismerése a világot jelenti nekünk. Most még jobban, mint valaha. Amint talán tudják, a független filmesek és projektek valódi nehézségekbe ütköznek Magyarországon. Ezért ha megengedik, arra kérem önöket, kövessék a magyar tehetségeket, segítsenek nekik figyelmükkel.” – mondta az őszinte, szinte segélykérő szavakat a díjátadón Reisz Gábor, amit aztán a gála azonnal vastapssal jutalmazott.

További részleteket, és a Népszava teljes írását IDE kattintva olvashatja.

Fotó: wikimedia.org