Dr.Keresztes László Lóránt írásbeli kérdést tett fel, melyre érdemi választ nem kapott a kormánytól

Dr. Keresztes László Lóránt LMP-s országgyűlési képviselő, a Fenntartható Fejlődés Bizottságának az elnöke öt kérdést tett fel a kormánynak az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban. A kormány részéről, Dr. Koncz Zsófia, Energiaügyi Minisztérium államtitkára az öt kérdést összevonva, egyben küldte meg válaszát, mindössze néhány sorban.

A képviselő által feltett kérdések

„Mi lesz a már működő és a bejelentett akkumulátorgyárak által termelt hulladékkal?” „A kiterjesztett gyártói felelősségről.” „Mekkora akkumulátorgyártási kapacitással számol a kormány?” „Mennyi selejtes akkumulátort termelnek az akkumulátorgyárak?” „Korlátozza-e a kormány az akkumulátorgyárak működését, ha azok nem képesek biztosítani a keletkező selejtes akkumulátorok szabályos és biztonságos ártalmatlanítását?”

Az államtitkár válasza

„A kormánynak minden beruházó irányába határozott elvárása volt eddig is, és a jövőben is az lesz, hogy a tevékenységükre vonatkozó környezetvédelmi, munkavédelmi és egyéb szabályokat be kell tartani. Már az előkészítés fázisában is engedélyhez kötött az üzemek kialakítása, az építés fázisában úgyszintén. Végül pedig a hatóságok a működés során is folyamatosan ellenőrzik az ilyen létesítményeket. A jogszabályok szigorú előírásokat határoznak meg az akkumulátorgyártásra, az ezekből származó hulladék átvételére, gyűjtésére, szállítására, valamint kezelésére vonatkozóan. Az eljáró hatóság ennek megfelelően, kizárólag olyan létesítmények működését korlátozza, amely esetében a vonatkozó rendelkezések alapján megállapítható a működéskorlátozás alapjául szolgáló jogsértés ténye.”

A válaszból egyértelműen látszik, hogy a kormány részéről konkrét válasz ismét nem érkezett. Továbbra sem tudjuk, hogy mi lesz az akkumulátorgyárak által termelt hulladékkal. És arra sem kaptunk választ, hogy szankcionálják e a szabálytalanságot elkövető veszélyes üzemeket.