Nyilvánosságra kerültek az EU-s szintű, legfrissebb háztartási vagyonfelmérések adatai. – olvastam a portfolio.hu írásában.

Vajon miért is nem lepődünk meg azon, hogy a háztartási vagyonfelmérés friss adatai alapján a magyarok nettó átlagvagyona az európai felsorolási sor végén kullog.

A minap közzétett adatok egyben arra is rávilágítanak – amit szerintem amúgy is tudtunk -, hogy a legfelső 10%-ba tartozó magyarok átlagvagyona családonként megközelítette a 190 millió forintot itthon, míg a legszegényebbek átlagvagyona 2 millió forint alatt volt – írja a Portfolio.

A fenti adatok alapján a magyarok átlagvagyona 2021-ben 105 ezer euró volt, ami körülbelül 40 millió forintnak felel meg.

A nagy magyar átlagnál csak a lettek és a litvánok végeztek rosszabb pozícióban.

Másik érdekessége a felmérésnek, hogy megállapították, hogy amíg a legtöbb EU-s országban az 55-64 év közöttiek rendelkeznek a legmagasabb átlagvagyonnal, addig Magyarországon ez a 45-54 év közötti réteg privilégiuma.

Magyarország viszont jól áll a lakóingatlanok tulajdonjoga terén. Hazánknál csak a szlovákok és a litvánok esetében magasabb a lakással vagy lakóházzal rendelkezők aránya az Erópai Unióban.  

Itt érdemes megjegyezni, mert szerintem ez számunkra egy érdekesség is, hogy a németeknél a legalacsonyabb lakással vagy lakóházzal rendelkezők aránya.

A személyautók terén viszont már egészen más a helyzet, ebben Magyarország szintén a sor legvégén kullog a maga 61%-ával.

A legtöbb saját személygépkocsit Cipruson birtokolják, őket követi Málta, akiknél szinte mindenki rendelkezik saját gépjárművel.

Forrás: portfolio.hu