Vajon a Gyükésben élők tudnak a keddi önkormányzati ülés napirendi pontjáról?

Miért is szükséges hirtelen 241 ingatlan tulajdonlapjára teljes körű építési tilalmat bejegyezni?

Miért lett „forró terület” a Rengeteg utca és környéke?

Teljes körű építési tilalom Pécs belterületén 241 ingatlant érintve a keddi önkormányzati ülés napirendjén

(tartalmi változtatás nélkül közölt olvasói levél)

Igen, kedves olvasó jól látja és nem elírás, hogy Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata bizottságai által tárgyalt előterjesztések között az első napirendi pontok között szerepel, amely 2023. 09. 19-én közgyűlési tárgyalásra és kihirdetésre is kerülhet.

Pécs Vidámpark alatti városrész luxus villákkal beépített zsákutcájának lakói közül 22 személy petíciót nyújtott be azért, hogy a város vezetése azonnali építési tilalmat rendeljen el! Világosan kiolvasható a napirendi pont előterjesztéséből, hogy ennek a kérésnek Pécs csúcsvezetése eleget téve 241 külön helyrajzi számmal rendelkező telek /ház ingatlanra azonnali hatállyal teljes körű építési tilalmat rendel el és ki is hirdeti (amennyiben a közgyűlés megszavazza azt és ilyen tartalmú többségi döntést fogad el). A retorika is érdekes, mert a „Luxus ingatlanok” lakói azonnali építési tilalmat követelnek szó szerint idézve Pécs város vezetésének előterjesztői szintén ezzel a szóhasználatot használva szintén azonnali építési tilalmat javasolnak mintha utasításba adták volna a petíció aláírói és ezt a város vezetése érthetetlen módon ,,megértették,, és rekord gyorsasággal el is fogják fogadni (feltehetően).

Felmerül a kérdés mi az a nyomós ok amiért 22 petíció aláíró véleményét érdekeit szembe állítja 241 ingatlan tulajdonosával ingatlanonként 3 főt feltételezve közel ezer helyi lakos érdekét semmibe véve (véleményét biztosan semmibe véve hiszen egy online véleményezési felületen kívül semmilyen egyeztetésre nincsenek méltatva) földhivatalnál 241 ingatlan tulajdon lapjára fog rákerülni a bejegyzés ,,teljes körű építési tilalom,, az ingatlanok értéke legyen az beépítetlen vagy beépített terület jelentősen csökkeni fog egy ilyen tulajdon lap bejegyzéssel senki nem fog ingatlant vásárolni feltehetőleg. Az arcátlanság netovábbja: ,,az itt élő lakosok érdekeit szolgálja,,

A valódi ok, ami ki is derül az előterjesztésből, az pedig az utca elején található belterületi építési telekre minden szabályt betartva helyi építési előírás minden pontját betartva építési engedélyt kértek lakóház építésére, amely vendégek fogadására is alkalmas lehet, ez ami nem tetszik az aláíró személyeknek, amihez valljuk be szíve joguk véleményüket kifejteni! Amihez nincsen joga senkinek leginkább a város vezetésének az, hogy 22 ember véleményét meghallgatva közel ezer érintett helyi lakos véleményét nem meghallgatni!!! Több 100 milliós értékvesztést okozni nekik hosszú éveken keresztül!!

A teljesség igénye nélkül idézet az önkormányzati oldalon található napirendhez csatolt mellékletből ,,újonnan csatlakozók miatt víznyomás csökkenés ami katasztrófához vezethet.,, Vajon hány ezer m2 gyep felületet locsolnak és hány medencét töltenek minden nyáron ebben az utcában.. a kérdés természetesen nem költői!

Hogy mi a megoldás? Semmiképpen sem hirtelen megoldásokhoz folyamodni, ami évekre ellehetetlenít 241 ingatlan tulajdonost és családját. Felelőtlenül ígérgetni és lebegtetni nem szabad egy beépíthetőségi szabály módosítást! Sokkal inkább meghallgatni az ingatlan tulajdonosait, időt hagyva a véleményük kifejtésére, akár egy lakossági fórum keretein belül. A szakmai érvelések a város honlapján megtalálhatók, amennyiben a tisztelt Olvasó érintett a leírt ügyben, úgy mindenképpen javasolt a Pécs város központi oldalának meglátogatása és véleményének kifejtése a városvezetők, az illetékes bizottság, a jegyző irányába!

Cikk szerzője: JK