A Balkán Bisztróban eddig még nem ettem soha, talán amiatt, mert az árak egy picit már elérik nálam a lélektani határt. Ugyanakkor azok az ismerőseim, akik ettek már ott, csak jókat meséltek. Így néhány héttel ezelőtt úgy voltam vele, hogy most már ideje egy próbát tennem. Úgyhogy meg is néztem az ételkínálatot.

Az étlap ára egyébként éttermi mércével mérve nem is annyira vészes, nem a legolcsóbb hely, ez tény, de extrém módon drámainak sem gondolom. Végül a tálak közül választottam egyet, konkrétan egy prémium-tálat (nem meggyőződésem, hogy ez volt a neve), ami egy sajttal töltött pljeskavicát tartalmazott és hozzá lepényt, salátát, ajvárt, hagymát és kajmakot.

Az étel nagyon gyorsan megérkezett és igencsak látványosan is hatott, főleg, mert rögtön kétféle salátával is kedveskedtek. Először a húst kóstoltam meg, és nagyon bejött. A minimális kérgét leszámítva gyakorlatilag vajpuha volt, omlós, nem túl intenzív, ám nagyon harmonikus fűszerezéssel. Amit viszont már az elején láttam, hogy a hús mennyisége a többi kiegészítőhöz képest nem túl nagy. Ez önmagában véve nem baj, viszont innentől nagyon fontos, hogy a köretek önmagukban is ízletesek legyenek, mert ha magában kell rágcsálni valamilyen íztelen köretet, az nem nagy élmény.

Szerencsére itt nem erről volt szó. A lepény, amit kaptam hozzá nagyon kellemes ízű, friss. Én egy icipicit ropogósabban szeretem, egy nagyon-nagyon picit talán még sülhetett/pirulhatott volna, de ezen nem veszünk össze, ettől függetlenül remek. A zöldségek közül a hagyma és az egyik saláta viszonylag naturális ízű, a másik (lilakáposztás) ellenben intenzíven fűszerezett. Ezek pont harmóniában vannak.

A kajmak íze nem domináns, viszont nagyon jó krémességet ad az ételnek, az ajvár viszont hozza azt a pikáns ízt, ami a balkán konyhára annyira jellemző. Mindent egybevetve egy nagyon jó, harmonikus étel, melynek elemei külön-külön is nagyszerűek, így egyáltalán nem baj a hús mérete.

Árában mondjuk azért így sem a legolcsóbb, talán 5.300 forintot fizettem érte, de vannak ennél olcsóbb tálak is, a hagyományos csevap-tál például 3.300 forint volt, ha jól emlékszem. Szóval mindenkinek javaslom, aki szereti a délszláv konyha ízeit, hogy próbálja ki. Én biztos meg fogom még tenni párszor!

Bővebben a helyről:

Cím: 7621 Pécs, Ferencesek utcája 32.

Telefonszám: +36 30 8916809

E-mail: balkanbisztro@gmail.com

Az étterem facebook-oldalát itt tekinthetik meg.