Szennyvíztisztító telep épült a Békés vármegyei Békésszentandráson 1,7 milliárd forint uniós támogatásból – közölte az önkormányzat.

    A forrást a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretéből nyerték el, 2019 tavaszán kezdődött a kivitelezés; a munkálatokat a Magyar Vakond Út és Építőipari Kft. végezte.
    A korszerűsített telep a már meglévő szennyvíztisztító területén épült, naponta 660 köbméter hidraulikai kapacitással. És 5977 lakos egyenérték biológiai terhelhetőséggel – írták. A projekt keretében 1050 méter szennyvíz-nyomóvezeték is épült a mintegy 3400 lakosú, Szarvashoz közeli nagyközségben.
    A szennyvíztisztító telep fejlesztése Békésszentandráson az elmúlt 20 év legnagyobb önkormányzati beruházása volt – közölte Sinka Imre (független) polgármester.
    A fejlesztés azért is fontos, mert így a tisztított szennyvíz nem a település legnagyobb és legféltettebb természeti kincsét, a holtágat terheli, hanem a Hármas-Köröst, ami vízminőségi szempontból sokkal nagyobb befogadó.
    Az üzemeltetést az Alföldvíz Zrt. végzi. Amely jelenleg 4 vármegyében, 131 településen, 61 szennyvíztisztító telepet üzemeltet, 4200 kilométer csatornahálózattal rendelkezik, és 22 millió köbméter szennyvizet tisztít meg évente.

Forrás:MTI