Brestyánszki Boros Rozália színdarabja nyerte meg a vajdasági magyar drámaíróversenyt csütörtök este Újvidéken.

Brestyánszki Boros Rozália színdarabja nyerte meg a vajdasági magyar drámaíróversenyt csütörtök este Újvidéken. A díjnyertes darabot Urbán András állította színpadra.

    A megírandó mű címét – A baglyok szaporodását segítik a költőládák – az újvidéki Magyar Szó című napilap aktuális számából véletlenszerűen húzták ki szerda reggel. Ennek alapján kellett három szerzőnek – Góli Kornéliának, Brestyánszki Boros Rozáliának és Oláh Tamásnak – aznap estig drámát írnia.
    Ezután a rendezőknek – Urbán Andrásnak, Mezei Kingának és Ricz Árminnak – 24 órájuk volt arra, hogy színpadra állítsák az új drámákat a vajdasági magyar színházak társulatainak segítségével.
    A három ősbemutatót csütörtök este, a magyar dráma napján tartották az Újvidéki Színházban. A drámaírók, a rendezők, az előadások és a színészek munkáját a közönség véleményezte és díjazta.
    Brestyánszki Boros Rozália nyertes darabja egy uhuról szól, amely fészek hiányában egy kéményben szeretné lerakni tojásait. Azonban beszorul, társai pedig a segítségére sietnek.
    A drámaíróverseny célja az, hogy új vajdasági magyar drámák szülessenek. És olyan színházi szakemberek vagy szerzők is drámaírásba fogjanak, akik egyébként nem foglalkoznak ezzel.

Forrás: MTI