A kormány polgárőröket vezényelne a határra, és bevezetné a határvadászok számára a kiemelt határvadász szolgálati pótlékot – derül ki a Belügyminisztérium törvénytervezetből. – írja mai cikkében a telex.hu

Az írásban említett tervezet egyik újdonsága, hogy a polgárőrök feladata lenne többek között az is, hogy „az államhatár védelmében, és az illegális migráció megakadályozásában történő közreműködés érdekében közterületi járőrszolgálatot, valamint figyelőszolgálatot” lássanak el.

A tervezett törvénytervezet másik határvédelmi újdonsága, hogy bevezetik a „kiemelt határvadász szolgálati pótlék” fogalmát, és ez a juttatás értelemszerűen a határvadászoknak jár majd. Viszont tervezet az említett fogalmat, és annak a mértékét egyszerűen nem is részletezi.

A fent említett tervezet teljes szövegét ezen a linken lehet megtekinteni [PDF].

Eredetileg 4000 határvadász kiállítását tervezte a magyar kormány. Viszont a toborzás kezdete után 10 hónappal összesen 1400-an kerülhettek be az állományba. A számuk ezután pedig jelentősen megcsappant, mert a felvettek közül már 394-en felmondtak. A határvadászok által is védett déli határkerítésnél kialakult helyzetről ebben a cikkünkben olvashat hosszabban.