Az Andrada környezeti hatásvizsgálati eljárást indít.

Az Andrada nevű cég visszavonta ugyan az alsózsolcai újrahasznosító létesítésére vonatkozó engedélykérelmét, de egyértelmű, hogy nem mondott le az akku-újrahasznosító üzem létesítéséről. Ezt egy posztjában a Fidesz miskolci országgyűlési képviselője, Csöbör Katalin is közölte.

Az LMP-Magyarország Zöld Pártja egy a múlt héten kiadott közleményében egyértelművé tette, hogy a fideszes országgyűlési képviselő nem azt jelentette be, hogy a kormány felhagy az akkufeldolgozó-üzem létesítésével, hanem csak annyit, hogy környezeti vizsgálat előzi azt meg. „Tapasztalhattuk, hogy a kormányközeli politikusok az akkugyarmatosítás oltárán saját hitelességüket is bármikor feláldozzák, ha azt az ázsiai nagytőke megköveteli, mint ahogyan láthattuk az ácsi polgármester esetében is” Ugyanis korábban Ács polgármestere cáfolta,hogy akkumulátorgyár épül a településen, majd egy hét múlva a külügyminiszter bejelentette az üzemet. 

A 24.Hu Megkérdezte az Andradát is, tulajdonképpen mi történt. „Válaszuk alapján az előzetes vizsgálati eljárás célja eldönteni, hogy a tevékenység olyan környezeti igénybevételt jelent-e, amely indokolja részletes környezeti hatásvizsgálati eljárás, illetve egységes környezethasználati engedély iránti eljárás lefolytatását. Tehát a cég saját hatáskörben, a saját megfontolásából döntött úgy, hogy nem várja meg a hatóság állásfoglalását arról, kell-e részletes környezeti hatásvizsgálat, hanem önmaga kezdeményezi a részletesebb vizsgálatot. Kiemelték, tisztában vannak az általuk szállított technológia megfelelőségével (azaz nem tartanak a mélyebb vizsgálattól), viszont szeretnék, ha a hatósági eljárás eredménye megerősítené, hogy a technológiának az adott helyszínen nincsenek környezeti kockázatai.”

Forrás: 24.hu