Július 11-én jelent meg az a kormányhatározat, amely mezőgazdasági területeket minősít át beruházási célterületté Bicsérd, Kővágószőlős és Kővágótöttös területén.

A kormány és Baranya vármegye kormánypárti országgyűlési képviselői, politikusai azóta sem osztották meg a helyi lakossággal, hogy pontosan milyen céllal született ez a döntés. Így azt sem tudhatjuk, hogy milyen beruházásokat terveznek megvalósítani a térségben.

A helyiek joggal aggódnak. Felmerült annak a lehetősége is, hogy akkumulátorgyár vagy az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó üzem érkezik a megyénkbe, azonban ezt sem cáfolták a Fidesz helyi képviselői.

Dr. Keresztes László Lóránt az LMP pécsi országgyűlési képviselője több alkalommal szólalt meg ebben az ügyben.

Kérte Pécs-Baranya kormánypárti politikusait, hogy ne titkolják tovább az emberek elől azt, hogy milyen beruházásra kell számítaniuk. Valamint azt is, hogy mondják ki nyíltan, terveznek-e akkumulátorgyárat építeni Pécs közvetlen közelében. Keresztes több sajtótájékoztatót tartott és levélben is felkereste többek között Hoppál Pétert, Nagy Csabát, Őri Lászlót, Kővári Jánost, akik nem válaszoltak a zöld politikus kérdéseire.

Szeptember 25-én, az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján Keresztes interpelláció formájában kérdezte az akkumulátorgyárakkal kapcsolatos beruházásokat rendszeresen bejelentő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert a témában. Az interpellációban az LMP-s képviselő elmondta, hogy:

  • Pécsnek és Baranyának szüksége van beruházásokra, de a helyben élők és Pécs önkormányzata is világossá tette, hogy nemet mondanak a vízkincs és a termőföldek feláldozására.
  • Pécs város világosan megüzente, hogy nem akar akkumulátorgyártással kapcsolatos üzemet látni a város határában.
  • Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem igaz az a kormányzati állítás, miszerint Magyarországon az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó üzemek a legszigorúbb előírások betartásával működnek. Majd felsorolta azokat a súlyos baleseteket, szabályszegéseket, amelyek a
  • már működő létesítmények esetében tapasztalhatóak.

A kormány részéről az elhangzott kérdésekre nem Szijjártó Péter, hanem államtitkára, Menczer Tamás válaszolt. Sajnos az államtitkári válaszból érdemi információk nem derültek ki. Azt sem tudhattuk meg, hogy tervez-e a kormány akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó üzemet építeni Baranyában. Menczer a kérdések megválaszolása helyett dollárbaloldalról beszélt és azt a kormányzati narratívát igyekezett erősíteni, miszerint az akkumulátorgyárak működése biztonságos.

Keresztes végül nem fogadta el az államtitkári választ, amit többek között így indokolt:

„Azt gondolom tisztelt államtitkár úr, hogy ideje lenne, hogy ha Önök fejeznék be az álhírgyártást. És végre felelősségteljesen a magyar emberek oldalára állnának. Azt pedig fölháborítónak tartom, hogy Pécs város lakosságának, a Dunántúl legnagyobb városának a lakosságának nem hajlandók olyan tekintetben választ adni, hogy akkumulátorgyártókkal tárgyalnak-e Pécs vízbázisa felett kijelölt ipari terület tekintetében.”

A teljes felvétel elérhető itt: