A magyarok mindössze 8 százaléka érzi úgy, hogy javulásnak indultak az anyagi körülményei az utóbbi időben – derül ki a MediaMarkt az Opinio Institute közreműködésével végzett augusztusi, reprezentatív felmérésből.

A válaszadók 46 százaléka szerint a pénzügyi helyzetük folyamatosan romlik, de bíznak benne, hogy ez javulni fog. 26 százalékuk stabilnak, míg 19 százalék kilátástalannak értékeli jelenlegi anyagi körülményeit.

A magyar gazdaság alakulásával még ennél is borúlátóbbak a magyarok. A megkérdezettek 38 százaléka szerint idén nem várható javulás, 27 százalék szerint pedig jövőre sem. A válaszadók további negyede vár némi erősödést, de azt nem, hogy a gazdaság helyreállna.

A válság kihat a fogyasztásra is: a válaszolók hét százaléka mondta csak azt, hogy ugyanúgy vásárol, mint korábban. 90%-uk teljesen visszavett a költekezésből, ez különösen igaz a nőkre és az idősekre.

Sokkal aggasztóbb, hogy a felmérésben résztvevők 19 százalékának már a legalapvetőbb szükségletei finanszírozása is nehézségekbe ütközik és további 28 százalék állítása szerint csak azt veszi meg, amire feltétlenül szüksége van. Az európai uniós szegénységi kritérium alapján a magyar lakosság 70 százaléka szegénységi szint alatt él, és további 18-20 százaléka pedig az ennél súlyosabb nyomorgási szint alatt van.

Forrás: 24.hu