Ma délben kezdődött a legújabb Kormányinfó, melynek elsődleges témája a jövő évi nyugdíjemelés volt, de más területek is szóba kerültek.

A nyugdíj kapcsán Gulyás Gergely elmondta, hogy a nyugdíjas-infláció 18,5 százalék lesz várhatóan, ezért a korábbi 15 százalékos emelést ki kell egészíteni 3,5 százalékkal. Így egy átlagos nyugdíj 6500 forinttal emelkedik – tette hozzá. Az októberi nyugdíjhoz képest közel félhavi juttatást kapnak majd az idősek – mondta a miniszter. Éves szinten 84.000 forinttal kapnak többet a nyugdíjasok, és ez az egész nagyjából 190 milliárd forint extra kiadással jár.

A Kormányinfó során más kérdések is felmerültek. Szentkirályi Alexandra arról beszélt, hogy eddig körülbelül 5,3 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki a hatóságok eddig a boltokkal szemben az akciózással kapcsolatban (tehát annak kapcsán, hogy egyes üzletek nem tartották be a kötelező akciókra vonatkozó szabályokat).

Felvetődött a svéd-magyar konfliktus kérdése is, amiről Gulyás annyit mondott, hogy a svédek magatartásából arra következtetünk, hogy a NATO-csatlakozás nem igazán fontos nekik. A svédek mindent megtettek, hogy az alapvető bizalmat és tiszteletet lerombolják.

A megszorítások kapcsán azt emelte ki a miniszter, hogy nem lesz semmilyen megszorítás. A hiány mértéke egyelőre nem ismert, azt azonban leszögezte, hogy Brüsszel súlyos pénzekkel tartozik a magyaroknak.

Gulyást számos ellenzéki portál kérdezte aktuális hírekről, amelyet azonban elhárított azzal, hogy nem kíván bulvárkormányinfót tartani.