A KDNP ifjúsági szervezetének (Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség) helyi elnöke péntek reggel sajtótájékoztatót tartott Keresztes László Lóránt, országgyűlési képviselő pécsi irodája előtt.

Láthatóan komoly zavart okozott az, amikor Keresztes megjelent a sajtótájékoztató helyszínén. A KDNP politikusa és a Hír TV munkatársai rögtönzött tanácskozásba kezdtek Keresztes felbukkanása miatt. A képviselő beinvitálta őket a pár méterre lévő irodájába, azonban nem kívántak élni a lehetőséggel.

A váratlan fordulattal kezdődő sajtótájékoztatóján Matheovits László arra volt kíváncsi, hogy mi a véleménye az LMP helyi képviselőinek, Kóbor Józsefnek és Keresztes László Lórántnak a pécsi értéktár bizottság megszüntetéséről. Az ifjúsági szervezet vezetője ismertette, hogy a bizottságok az előző városvezetés hozta létre az Országgyűlés Hungarikum Bizottságának támogatására. Azonban ezt a bizottságot Péterffy Attila városvezetése 2019-ben megszüntette.

Keresztes kapva kapott az alkalmon és válaszolt a kérdésre. A képviselő hangsúlyozta, hogy az örökségvédelem egy olyan fontos kérdés, aminek érdekében a helyi és országos politikai szereplőknek kötelessége kiállni. Ezért is tartja komoly hibának, hogy a jelenlegi városvezetés megszüntette a pécsi értéktár bizottságot.

Emellett Keresztes arra is rámutatott, hogy a kormány több milliárd forintos állami forrásból felújított kastélyokat magánkézbe akar juttatni. Lázár János által jegyzett javaslathoz a Fidesz és a KDNP is asszisztál, egyedül L. Simon László emelete fel a szavát a kormányoldalon ez ellen. Pécsen hasonlóra már volt példa, amikor a volt Tiszti Kaszinó épületét, a kormány ingyen átadta a fideszes Mathias Corvinus Collegiumnak.

Az épített örökségünk védelme mellett a természeti kincseink megóvására is felhívta a figyelmet Keresztes. Nem rég jelent meg az a komoly botrányt kavaró rendelet, amivel a kormány lényegében felszámolta Magyarországon a környezet- és természetvédelmet. Ezzel szabad utat adva a szennyező gyáraknak, annak ellenére, hogy a hivatalok is kimondták ezek az üzemek veszélyesek és sok esetben megszegik a magyar jogszabályokat. A képviselő azt is elmondta, hogy a pécsieknek joga van tudnia, hogy a várostól nem messze, Bicsérd térségében, a vízbázisok közvetlen közelébe a kormány miért hozott létre egy gazdasági övezetet és oda milyen üzemek fognak létesülni.

Keresztes az általa felvetett kérdésekkel kapcsolatban kíváncsi lett volna a helyi KDNP véleményére, azonban Matheovits szerint ezek nem érintik a sajtótájékoztatóját, ezért majd később fog válaszolni.