Szlovákiában ma tartják az előrehozott parlamenti választást, amelyet elég változatos kampány előzőtt meg. Az elemzők szoros végeredményt várnak, mindenképp koalíciós kormánynak kell majd alakulnia.

Szlovákiában még tavaly decemberben egy bizalmatlansági szavazáson bukott meg a jobbközép koalíció. Az egyfordulós, csak pártlistás választáson 25 párt, mozgalom vagy tömörülés állított jelöltlistát, a parlamenti bejutási küszöb 5 százalék, ennyit kell összeszednie egy pártnak, hogy bejusson a 150 fős szlovák parlamentbe.

A szavazásnak két fő esélyese van: Robert Fico volt kormányfő pártja, a Smer – Szlovák Szociáldemokrácia és a jelenleg parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia (PS) nevű baloldali-liberális erő, élén Zuzana Čaputová államfővel. A felvidéki magyar pártoknak az elemzők kevés esélyt adnak a bejutásra, ugyanakkor rekord részvételre számítanak.

Az M1 helyszíni tudosítója szerint az előzetes felmérések alapján a délelőtti részvételi adatok a legtöbb helyen meghaladták a három és fél évvel ezelőttit, Dunaszerdahelyen magas a választási részvétel, de Komáromból és Galánta környékéről is hasonló hírek érkeztek. A tudósító kiemelte, hogy a Forró Krisztián vezette magyar Szövetségnek legalább 180 ezer szavazatra van szüksége a parlamentbe jutáshoz.

Forrás: 24.hu

Kép: MTI/Vajda János