Egy madagaszkári futballmérkőzésen az egyik csapat edzője szokatlan utasításokkal küldte pályára a csapatát – írja Büntető.

Az AS Adema 149–0-ra nyert a Stade Olympique l’Emyrne ellen a madagaszkári bajnokság rájátszásának 2022. október 31-én lejátszott utolsó mérkőzésén úgy, hogy valamennyi találat öngól volt. A hihetetlen eredmény oka egy korábbi mérkőzés játékvezetői ítéletei elleni demonstráció. A SOL-nak ugyanis az utolsó előtti fordulóban meg kellett volna nyernie a DSA Antananarivo elleni meccset, hogy a következő találkozón meg tudja előzni az éllovas Ademát, és így elhódítsa a bajnoki címet.

A DSA elleni mérkőzésen viszont 2–2-es döntetlen született – úgy, hogy a SOL edzője szerint a játékvezető többször a csapata kárára ítélt, döntően befolyásolva a mérkőzés végeredményét. A bundagyanús meccset követően a feldühödött tréner utasításba adta a játékosainak, hogy az Adema elleni, már tét nélküli mérkőzésen dacból annyi öngólt rúgjanak, amennyit csak tudnak.

A labdarúgók eleget is tettek a kérésnek: összesen 149-szer találtak a saját kapujukba, átlagosan 36 másodpercenként rezgett a háló, mindegyik középkezdés után. A szokatlan produkciót a játékvezető és a már bajnok ellenfél egyaránt csodálkozva és tétlenül nézte, a szurkolók pedig felháborodtak a történteken.

„Az Adema játékosai sokkot kaptak. Mozdulatlanul álltak, és nézték, ahogy az elkeseredett rivális folyamatosan rúgja az öngólokat. A felbőszült szurkolók a pénztárakhoz rohantak, a belépők árának visszatérítését követelték. A játékvezető pedig tehetetlenül állt, csak nézte a rekorddöntő mérkőzést” – szerepel a visszaemlékezésekben.

Az emlékezetes találkozón történteket az ország labdarúgó-szövetsége nem hagyta következmények nélkül: a SOE vezetőedzőjét három, négy játékosát pedig egy-egy évre tiltották el, a csapat többi tagja pedig figyelmeztetésben részesült.

A találkozó több futballtörténelmi rekordot megdöntött, azonban a nyilvánvalóan demonstratív jelleg miatt ezek nem fognak szerepelni a statisztikákban.

Borítókép forrása: Bunteto.com