Több mint 11 ezer, tanulmányokat nem folytató és nem is dolgozó helyi fiatalt segítettek álláshoz jutni Baranyában egy csaknem 11,7 milliárd forintos pályázat eredményeként – közölte a Baranya Vármegyei Kormányhivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az Ifjúsági Garancia elnevezésű európai uniós program célja, hogy a 25 év alatti fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban, és mielőbb személyre szabott, szakszerű segítséget kapjanak munkaerőpiaci helyzetük javításához.

A támogatások nagy része – több mint 83 százaléka – bér jellegű volt, de képzésekkel, vállalkozóvá válási, lakhatási és útiköltség-támogatással is segítették azokat, akik bekapcsolódtak a programba.

A szakemberek folyamatosan nyomon követték, hogy a programból való kilépés után hányan állnak foglalkoztatásban, azaz hány fiatalnak jelentett a projekt tartós segítséget. Baranyában ezt hat hónappal később az eredeti célkitűzést jóval meghaladó számban, 6133 esetben tapasztalták.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) 11,67 milliárd forintos támogatásával zajló projekt eredetileg 9725 fiatal támogatását tűzte ki célul, de a szeptemberi adatok szerint végül ennél jóval többnek, 11 228-nak tudtak segíteni – idézték Horváth Zoltán főispánt a közleményben.

Kitértek arra, hogy bár ez a projekt december 31-én lezárul, a tervek szerint még az idén elindul egy újabb, hasonló célkitűzéseket megfogalmazó munkaerőpiaci program.