Egyre több vitát generál a kettős állampolgárság kérdése. Novák Előd ezúttal Ungár Péterrel keveredett vitába a kérdés kapcsán. Az ügy előzménye Bedő Dávid svéd állampolgársága és az ebből fakadó állítólagos nemzetbiztonsági kockázat.

„Eltitkolta önéletrajzából svéd állampolgárságát a Momentum frakcióvezető-helyettese, Bedő Dávid, aki legutóbbi interpellációjában is Svédország érdekében szólalt fel, persze ezt a nem mellékes indíttatását ott sem említve. Nyilvánossá kell tenni a képviselők kettős állampolgárságát, amelynek már a megléte is nemzetbiztonsági kockázatot jelent, de különösen az, ha ez a tény titkos” – írta közleményében Novák Előd, a Mi Hazánk politikusa. Novák kérdéssel fordult a parlamenti pártokhoz, hogy van-e a soraikban kettős állampolgár.

Ungár Péter a Facebookon reagált Nováknak, ahol kifejtette, hogy miért tartja károsnak az ilyen kérdéseket.

/

Ungár szerint az az állítás, miszerint a kettős állampolgárság biztonsági kockázat lenne, rendkívüli módon sérti a nemzeti érdekeket.

„A helyzet ugyanis egyszerű: ha magyar szempontból vizsgáljuk a kérdést, akkor nekünk magyaroknak minden esetben támogatni kell a kettős állampolgárság intézményét. A határon túli magyarok számára ugyanis a kettős állampolgárság az az intézmény, amely lehetővé teszi a jogi nemzetegyesítést”

  • – írta a zöldpárt társelnöke.

Ungár álláspontja szerint a Mi Hazánk a kampányával egy álláspontra került a magyarellenes ukrán és szlovák nacionalistákkal, akik a kettős állampolgárságot szintén biztonsági kockázatnak tekintik.

Nem késett Novák Előd válasza sem, a politikus kommentben reagált Ungár szavaira. „Az átláthatóság már nem számít?” – tette fel a kérdést, felemlegetve Márki-Zay Péter kanadai állampolgárságát is. „Jelenleg az Országgyűlés Hivatala sem tudja, hogy kik kettős állampolgárok, hiába kérdeztem írásban néhány hete, egyetlen ilyen képviselőről sem tudtak” – írta. Ezt követően hosszasan ecsetelte az összefogás elhibázottságát és a Momentum politikusainak többes állampolgárságait. Szerinte a politikusoknak nyilatkoznia kéne ha más állam polgárai és valamelyikről ezt követően lemondani.