Az Országgyűlés napirendjére kerülő törvényjavaslatában a személyi jövedelemadót érintő változás is szerepel – írta meg a napokban az adozona.hu.

Az esetleges változások következtében pedig jelentősen csökkenthetnek majd a jövőben az állampolgárok és a vállalkozások adminisztratív terhei, mivel például a törvényjavaslat értelmében: az első házasok kedvezménye és a családi kedvezmény évközi érvényesítéséhez szükséges nyilatkozatot nem kell majd évente újból beadni, elég csak akkor változás következik be ha az érvényesítést megalapozó körülményekben.

Továbbá például a tervezet szerint az első házasok kedvezménye, a családi kedvezmény és a négy vagy több gyermekes anyák kedvezményének esetében folytatólagos nyilatkozatban kérheti majd a jövőben a kifizető, hogy mindaddig változatlanul vegyék figyelembe annak tartalmát.

A tervezett módosítás jelentős mértékben csökkenteni tudja a kifizetők és a munkáltatók adminisztrációs terheit, azonban nagyobb felelősséget és odafigyelést kíván például a magánszemélyektől, mert:

a garanciális szabály értelmében ugyanis, ha a jogosultság feltételeinek változásait a magánszemély nem jelzi egy újabb nyilatkozatban, akkor adóbírságot is kiszabhatnak vele szemben.

Az adózókat érintő új előírásokat úgy tervezik, hogy első alkalommal a 2023. december 31-ét követően tett adóelőleg-nyilatkozatok esetében kell majd alkalmazni.