Hadházy Ákos a közösségi oldalán mutatta meg azt az újabb hungarikumnak számító EU-s projektet, ezúttal Máriapócsról, amelyre most „csak” 20 millió forintot költöttek.

Újabb hungarikum EU-s projekt: VÍZ NÉLKÜLI CSÓNAKÁZÓ TÓ FRISSEN ELKÉSZÜLT TURISZTIKAI FEJLESZTÉSE Máriapócson. Az 1,8 milliárd forintos „Nyírség turisztikai kínálatának integrált fejlesztése“ programból szerencsére „csak“ 20 milliót költöttek az alábbi „fejlesztésekre“:

– két darab, már meglevő fahidacska deszkáinak és korlátjának cseréje;

– 1db 15 nm-es, napelemes budi;

– akadálymentes parkoló, ami nehezen értelmezhető, ha tudjuk, hogy amúgy a terület földúton közelíthető meg;

És hogy mi történt a vízzel? A vízutánpótlás hiánya és a lecsökkent talajvízszint miatt már régóta veszélyben volt az attrakció. Az utóbbi időben úgy tartották fent valamennyire, hogy a mellette levő, vízutánpótlással még úgy-ahogy rendelkező tóból szivattyúzták át vizet ebbe a tóba. Csakhogy az áram nagyon megdrágult és a szivattyúzás éves költsége 700 ezerről 6 millióra emelkedett volna a tavat üzemeltető vállalkozónak, így ő felmondta a szerződést, a víz meg elillant…

De hiába száradt ki a tó, az EU-s pénzt már megnyerte a falu, így nem volt mit tenni, „ha már megnyerték a pénz, akkor el kell költeni“ alapon megcsinálták a kb. egymillió forint/nm áron a napelemes budit…

Persze ha lenne víz a tóban, akkor sem lenne vidám a projekt, csak éppen egy szokványos szomorú közbeszerzés: méregdrága, egyetlen ajánlatból kiválasztva, szinte fillérre pontosan a becsült összegért.

Végül idemásolom a projekt teljes címét, olyan szép: „A Nyírség turisztikai kínálatának integrált fejlesztése – Örökségturisztikai és aktív turisztikai hálózatok, termékcsomagok fejlesztése a Nyírségben“ – írja közösségi oldalán a máriapócsi Csónakázó-tóról közzétett fotókhoz Hadházy Ákos.