Az LMP az Energiaügyi Minisztérium fővárosi épülete előtt mécsesgyújtással egybekötött tiltakozó akcióval „búcsúztatta” a kormányzati környezetvédelmet péntek este. A demonstráción Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese megerősítette: az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul a környezetvédelmi hatósági szerződésről szóló kormányrendelet miatt.    

A politikus azt mondta: emellett egyéb – akár a jogi eszközökön túlmutató – akciókra is készek. Nincs hova hátrálni, ha tovább hátrálnak, azzal a saját életüket és a gyerekeik életét teszik tönkre – fogalmazott. 

Kijelentette: a magyar alaptörvény tartalmazza, hogy Magyarországon mindenkinek joga van az egészséges környezethez. A szeptember végén kiadott rendelettel ezt az alkotmányos jogot csorbítják – mondta.    

A politikus közölte: a kormányrendelet teljes mértékben mentesíti a nagyvállalatokat a környezetszennyezés miatt kiszabott bírságok alól.    

Csárdi Antal hazugsággal vádolta a kormányzati tisztviselőket, akik – bár ígéretet tettek a rendelet módosítására, illetve pontosítására – ám ez azóta sem történt meg.    

A kohászati szennyezés – ahogy a környezetkárosítás egyéb fajtái – az emberek életkörülményeit teszi teljesen tönkre – hangsúlyozta.    

Szerinte a magyar kormány végletesen ki van szolgáltatva a nagyipari lobbiérdeknek. Ennek eredményeként nem a magyar választópolgárokat képviseli, hanem azokat a lobbistákat, a nagyvállalatok tulajdonosait, akik „a profitot zsebre teszik” – jegyezte meg.    

Szólt arról is, hogy az ipari szennyezésekről szóló adatgyűjtésbe kezdenek, annak érdekében, hogy egyesével fel tudjanak lépni ezek ellen.      

Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja kiemelte: szeptember 23-án, a rendelet kiadásának napján „meghalt” a magyar környezetvédelem. „A hatósági környezetvédelem kihunyt, vége, elmúlt” – fogalmazott.     

A kormány ezzel a rendelettel lényegében szabad utat engedett a környezetrombolásnak, bármilyen szennyező nagyvállalat számára. Nem kell normál hatósági eljárást lefolytatni, ahol a szennyező vállalatra vonatkozó határozatot hoznak, és büntetést szabnak ki, hanem úgynevezett szerződést kötnek – fejtette ki, megjegyezve: elég lesz, ha a vállalat megígéri, hogy nem fog szennyezni. Kijelentette: a magyar termőföld, a vízkészlet, a magyar emberek egészsége nem eladó, meg kell tudni védeni.     

Suszter András, a Védegylet tagja a rendeletet kritizálva arról beszélt, hogy szennyezik a környezetet, elveszik a gyermekek jövőjét.

Forrás: mti.hu