Több fajtája is ismert

A sütőtök, hasonlóan a főzőtökhöz és a görögdinnyéhez, a kobakosok fajtájába tartozik. Sokan kedvelik, különösen a téli hónapokban. Ma már Magyarországon is számos fajtája kapható. Régen, még nagyszüleink idejében úgy tartották, hogy legfinomabb akkor a tök, ha már megcsípte a dér. Ez természetesen arra a fajtára vonatkozott, ami akkoriban a legelterjedtebb volt. Ezek a kisdobosi és a nagydobosi sütőtökök, melyeknek jellegzetes szürkés héja és narancssárga húsa van. A nagydobosi sütőtök általában nagyobbra nő, mint kisdobosi társa. Formája egy kissé lapított gömbhöz hasonlít. Nagyon kedvelt a gesztenyéhez hasonló íze miatt. Finom megsütve, de lekvárt is szoktak készíteni belőle.

Egyre elterjedtebb és kedveltebb az úgynevezett „amerikai tök”, vagy „sonka tök”. Sokan azért szeretik ezt a fajtát, mert sokkal kisebb tömegű és általában édes ízű. Felhasználható sütésre és főzésre egyaránt. Héja is narancssársás színű és formája teljesen eltér a hagyományos sütőtökétől.

Újabb fajta a „Hokkaidó tök”, melynek héja egészen sötét narancssárga és elvileg ehető is. Érdekes csúcsos formája jellegzetes. Alkalmas sütésre és főzésre egyaránt.

A sütőtök egészséges

A töknek nem csak a húsa, hanem bizonyos fajtáinak a magja, illetve a magból nyert olaja is ehető. Tökmagolajjal ízesíthetünk például salátákat. Az olaj is jótékony hatású, mert segíti az A vitamin felszívódását például. Ez a növény C-vitamin, A, B1, B2, B6 vitaminok, kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, karotin, biotin forrás. Egészségmegőrző hatása ismert.  Béltisztítóként is ismert, jótékony hatása van a májra, illetve prosztataproblémákra. Kifejezetten ajánlott kisbabák táplálására.

Felhasználása

A sütőtök nem csak sütve fogyasztható. Számos étel készíthető belőle. Nagyon népszerű a sütőtökkrém leves, illetve a különböző sütemények. De készítenek belőle humuszt, rizottót, különböző tésztákat, lepényeket. Egyre többen kedvelik a sütőtökös latte kávéitalt is.

Jó étvágyat kívánunk!