A Fidesz kormányan továbbra is a környezetvédelemért aggódó magyar emberek félrevezetésén, és a környezetvédelmi intézményrendszer végleges felszámolásán munkálkodik, hiszen nem hajlandó visszavonni „A környezetvédelmi hatósági szerződésről” szóló kormányrendeletet – írja közleményében Keresztes László Lóránt, a Fenntartható Fejlődés Bizottság LMP-s elnöke.

A pécsi politikus szerint „egyértelmű, hogy a rendeletet az azóta megjelent kormányhatározat, és a kedden kiadott miniszteri utasítás – mivel azok nem jogszabályok – nem írhatják felül.” Így a rendelet továbbra is alkalmazható az akkumulátorgyárakra éppúgy, mint bármely más környezetszennyező üzemre, ezért az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

„Egyben követeljük a kormánytól, hogy fejezze be az emberek félrevezetését, a környezetpusztító rendeletet vonja vissza. Ha a Dunaferr megmentése a valódi cél, akkor a kormány – szakemberek bevonásával – erre tegyen végre javaslatot.” Az LMP világossá tette, hogy ezt a fontos célnak tartja, és egyetértünk azzal, hogy lehet és olyan megoldást kínálni, mely mind a munkahelyeket, mind a dolgozók egészségét meg tudja védeni, a környezeti szempontok figyelembevétele mellett.