Egy érdemérem margójára, beszélgetés Szigeti Oktávia Kozármislenyben élő táncművésszel.
Kozármislenyben 2023. szeptember 8-án, a városnapi programok indítójaként megtartott ünnepélyes Kozármisleny Város Önkormányzata Képviselő-testületi ülésén adták át a baranyai város kitüntetéseit, jutalmait.

Ezen a kiemelkedő városi eseményen vehette át Szigeti Oktávia, Fülöp Viktor ösztöndíjas, Debrecen városának Nívó-díjasa, Harangozó Gyula-díjas jazz-, és moderntánc pedagógus, koreográfus a Magyar Táncművészeti Egyetem docense, a Kozármisleny Városért Érdemérem megtisztelő kitüntetést.

Szigeti Oktávia profi táncosként a Madách Színház, a Budapest Táncszínház, a Pécsi Nemzeti Színházvalamint a párizsi Balett Jazz Art de Paris szólistája a Debreceni Csokonai Színháznak pedig balett tagozat vezetője és koreográfusa volt.

Nevéhez kapcsolódik a jazztánc vizuális tananyag elkészítése 2003-ból, továbbá az Alapfokú művészet oktatási intézmények tananyag fejlesztése. (2010) Az ehhez kapcsolódó szakmai munkásságával a Magyar Oktatási Minisztérium elismerését is elnyerte. Jelenleg is saját jazz tánc módszertankönyvén dolgozik a pedagógusképzés számára.

Jelenleg a Budapesti Táncművészeti Egyetem docenseként BA Táncos és próbavezető szak moderntánc szakirány vezetésében vesz részt a tanintézmény Pécsre kihelyezett tagozatán. Mindezeken túl a 2010-ben alapított saját nevével fémjelzett Táncművészetért Alapítvány és a keretein belül létrehozott (SZIOKA) tánccsoport vezetője. 2013-ban kezdett el foglalkozni az akkori óvodás korú gyermekek képzésével Kozármislenyben. Azóta már Pécsett is indult oktatás, jelentleg 7 csoportban foglalkoznak a gyerekekkel különböző korosztályokban. A pécsi csoportot Kovácsné Dr. Bobály Viktória a PTE-ETK adjunktusa vezeti.

BaHír: Mit jelent számodra a tánc?

Szigeti Oktávia: A tánc, számomra a létezés maga, test-lélek-szellem harmóniája, az élet ritmusa, a szabadság, az önkifejezés, a lélek összeolvadása a zenével és a mozgásművészettel. Tanítás és tanulás, megértés, elfogadás és szeretet. A tánc univerzális ősi nyelvezet, amely tanít, nevel, szórakoztat és mindenkit hozzásegít egy boldogabb, teljes élethez.

BaHír: Milyen irányelvek, szempontok kerülnek előtérbe a gyermekek táncoktatásánál?

Szigeti Oktávia: A gyermek nem kicsi felnőtt, nem mindig tudja mi a jó neki, ezért óriási a szülők felelőssége, hogy a korának és a testi adottságainak megfelelő oktatást és a megfelelő szakképzettséggel rendelkező felelősségteljes pedagógust megtalálják számára. Majd harmincéves szakmai tapasztalatom azt mutatja, hogy sokszor a rossz módszertan továbbáa pedagógiai, pszichológiai ismeretek teljes hiánya okozza azt,hogy az oktatás folyamán gyermekek sérülnek testileg és lelkileg egyaránt. Egy ilyen negatív tapasztalat pedig egy életre elveszi a kedvét a táncművészettől bármelyik gyermeknek. Az én célom a kezdetektől az volt, hogy a gyermekek megszeressék a táncot, megismerjék a testüket és megtanulják tudatosan irányítani azt.Megtanulva és megértve annak nyelvezetét, örömüket leljék a táncban, az önkifejezésben és megtalálják saját útjukat, ha nem is válnak mind profi táncművésszé. Célom,már a korai gyermekkorban egy másfajta értékrend megismertetése,amelyben a tánc a színház, a művészet végigkíséri az életüket.

Ennek okán egy új megközelítéssel egészen kicsi gyermekekkel kezdtem foglalkozni a megfelelő alapok ezen korai szakaszban történő beépítése érdekében. Sokat tapasztaltam, miközben őket formáltam magam is formálódtam ezen tapasztalataimat beépítve a jövőbeni táncpedagógusok képzésébe. Megtanultam a kicsiktől játszani, cserébe ezen keresztül megtanítottam őket, miképpen használják testüket a sérülések veszélye nélkül, hogyan fejezzék ki magukat szavak nélkül a tánc nem egységes mégis mindenhol megértett nyelvén.

Az oktatási folyamatban kiemelt szempont a testtudat fejlesztése, az önkifejezés, az anatómia ismerete, a koordináció, a szép tartás, a harmonikus mozgás, a ritmus, az együttműködési készség, a kölcsönös tisztelet, a szeretet, az elfogadás, a kitartás, a fegyelem, a figyelem.

BaHír: Milyen eredményt hozott az elmúlt 10 év Kozármislenyben?

Szigeti Oktávia:Az eredményeket számomra nem a csillogó érmek jelzik, habár azokból is szereztek tanítványaink jó néhányat az évek során. A legutóbb Szabó Léna 2. helyezett lett a NTMFSZ Nemzetközi Kupán, majd a Kozármislenyi Városnapon kitüntetést is kapott.

A közösségünk és annak ereje a mi általunk létrehozott igazi eredmény, amely élő, fejlődő és valós értéket képvisel, minden egyes gyermek lelkében és tudatában, akikre a szüleikkel együtt én is nagyon büszke vagyok. Mindenkinek magához képest kell egyre jobbnak lenni, ez az igazi cél és az igazi eredmény is a számunkra.

A 10 évvel ezelőtti első ovis tanítványaim mára nagylányok lettek, együtt láttuk őket felcseperedni,végig kísérni folyamatos fejlődésüket fantasztikus élmény a mai napig. Ki tudja talán egyszer velük is találkozok majd az egyetemi hallgatóim között vagy valamelyik táncegyüttes társulatában láthatom őket viszont.

Az idei KÖSZ díj keretében volt alkalmam egy szülőnek Pantáné Kuráth Anitának átadni a civil szervezetek által létrehozott díjat, aki a kezdetektől fogva segíti munkánkat.

Az én Külön köszönetem (Köszi- díjam) ezen felül azonban minden szülőknek és a támogatónak és munkatársamnak szól, akik mindennapi áldozatos munkájukkal hozzájárulnak a gyermekek boldogságához és sikerélményéhez. Az elmúlt 10 év munkája gyümölcsöző eredményt hozott napjainkra, hiszen a kis tanítványaim száma egyre növekszik, és mi sem mutatja jobban a kozármislenyi gyermekek érdeklődését a tánc, a mozgás iránt, mint az, hogy folyamatosan bővítjük az órákat, keddenként már képességfejlesztés és klasszikus balett is várja őket.

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy ezúton is megköszönjem Kozármisleny városának elismerését, jó érezni a megbecsülést és a figyelmet, ami a munkásságomat kíséri.

BaHír: Mikor találkozhat a közönség a növendékeiddel?

Minden városi rendezvényen részt veszünk, Kozármislenyi Városnap és Komlói Városnap, Idősek világnapja, Kultúra világnapja, Tánc világnapja, iskolai rendezvények, ezenkívül február végén lesz a hagyományosan minden évben megrendezett Háziversenyünk.Pécsett viszont december elején lesz egy nagy előadásunk a Pécsi Harmadik Színházban, amelyre várunk minden érdeklődőt szeretettel.https://www.facebook.com/profile.php?id=100063708123822

Fotó: Bezdán Katalin