2023. október 31-én, Halloweenkor, különleges programokkal várják az érdeklődőket az Almamelléki kisvasúton, a varázslatos Zselici Csühögőn. Október 31-én csak egyszerűen fel kell szállni a vonatra, és fedezni a Zselic mesés erdei tájait, miközben izgalmas Halloween kalandokban lehet a Zselici Csühögővel utazóknak.

Az ország legkeskenyebb nyomtávú vasútja, a Zselici Csühögő, egyedi turisztikai élményt nyújt, és tökéletes helyszínt biztosít egy felejthetetlen családi programhoz. A kisvasút Almamellék és Sasrét között közlekedik, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a környék gazdag történelmével és természeti szépségeivel is a kisvasút történetét bemutató interaktív kiállításon keresztül.

2023. október 31-i program:
17:00 Találkozás Almamelléken a vasútállomáson,
18:00 Vonat indulás,
A jelmezben érkezőknek apró ajándékkal kedveskednek.
18:30 Érkezés Sasrétre,
Bátorság próba az éjszakai erdőben.
19:30 Indulás vissza Almamellékre,

A jelmezben érkezők egy rövid regisztrációt követően, az este végén sorsoláson vesznek részt, ahol egy családi vonatozást nyerhetnek a 2024-es szezonra.

A részvétel regisztrációhoz kötött:
Jelentkezés: október 27-ig lehet kisvasut@mecsekerdo.hu címen, maximális létszám 40-45 fő

Jegyárak: Felnőtt retúr 2000 Ft Gyerek retúr 1000 Ft

A Zselici Csühögő olyan erdőben tekereg, ahol az ősöreg, közel 200 éves fák az égig érnek. A vasút Szigetvár és Kaposvár közötti szakaszaként, amely érintette Almamelléket is, 1900-ban épült meg. Viszont a keskeny nyomközű vonalat, ami Almamellék és a németlukafai Cigányvölgy közötti 7,2 km-es szakaszt jelenti, báró Biedermann Rezső az Almamelléktől északra eső területeinek elérése céljából építette 1901-ben.

A megépített kisvasút a kezdetektől gazdasági feladatokat látott el, hiszen a kitermelt fa szállítását a nagyvasúthoz, de a németlukafai hamuzsírégető boksa és üveghuta termékeit, illetve az irtásokon termelt mezőgazdasági terményeket is ezen a kisvasúton fuvarozták. A báró Biedermann Rezső által alapított iskolába is vonaton utaztak a gyerekek a Sasrétre, amely ma is a kisvonat végállomása.

1977. január 1-én szüntette meg a MÁV a Kaposvár-Szigetvár vonalat, ami jelentős kihatással volt a kisvasút életére, hiszen ezzel megszűnt a nagyvasúti összeköttetés. A faanyag fuvarozása folyamatosan csökkent, a korszerű szállítási igények a tehergépjárművek felé terelődtek. A már meglévő szárnyvonalak feladat nélkül maradtak, és a lukafai kivételével elbontásra kerültek. Az ezek után is megmaradt csonka vágányokat egyszerűen kocsik tárolásra használták. Az almamelléki állomás 1977-ben kapott újra életre, mikor is Zsombolyai János itt forgatta a Kihajolni veszélyes! című filmjét.

Magyarországon a személyszállítást is végző kisvasutak közül csak a Kemencei Erdei Múzeumvasút és a Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő Almamelléki Állami Erdei Vasút üzemel 600 mm nyomtávolságon – ez utóbbi, a „Zselici Csühögő” tavaly ünnepelte fennállásának 120 éves évfordulóját. Ebből az alkalomból a kisvasút teljes szakasza felújításon esik át.

A Dél-Dunántúlon, a Zselic dombjai között található, több mint egy évszázados vasúti pálya napjainkra erősen elavult. 2022 első felében indított felújítás során megújul a fővonali pálya és tartozékai, korszerűsítik az állomásépületet, új, ám korhű, faszerkezetű fedett várót építenek és egy új kiállítást is kialakítanak. A vasút gördülőállománya is bővül: a megújult pályán az eddigi kettő helyett már három nyitott vasúti személyszállító kocsi áll majd szeptembertől az utazóközönség rendelkezésére.

Forrás: mecsekerdo.hu