Az LMP szerint Magyarország nem válhat „akkumulátor-nagyhatalommá”, az iparághoz szükséges vízre és energiára inkább a mezőgazdaságban van szükség.     

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke pénteki nyíregyházi sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte, hogy ezekre a gyárakra pazarolja el az ország természetes vízkészleteit, ezek szennyezik el a környezetet.    

Az LMP azt követeli a kormánytól, hogy vonja vissza a csaknem egy hónappal ezelőtt érvénybe lépett veszélyhelyzeti rendeletet, amely a szennyező és jogszabályellenesen működő gyáraknak lehetővé teszi, hogy ha szerződést köt az illetékes hatósággal és vállalja a szabálysértés megszüntetését, akkor nem kap szankciót a szennyezés miatt – hangsúlyozta a párt társelnöke.   

Schmuck Erzsébet hozzátette, hiába adott ki a kormány néhány napja miniszteri utasítást, miszerint a rendelet az akkumulátorgyárakra nem vonatkozik, ezt a utasítást bármikor felül lehet írni, a végleges megoldás a rendelet visszavonása lenne.    

Emlékeztetett, a rendelettel Debrecen fideszes polgármesterének is „akadt gondja”, Papp László arra kérte a kormányt, vonja vissza azt.    

Az LMP társelnöke kitért arra, a Magyar Tudományos Akadémia bizottsági állásfoglalásban figyelmeztette a kormányt az akkumulátor-nagyhatalmi törekvéseinek árnyoldalaira és problémáira, a kabinet ezt a véleményt azonban „lepöckölte” magáról.    

Azt állítja a kormány, hogy aki az akkumulátorgyárak ellen van, az a környezetvédelem ellen van, ez azonban nem igaz – rögzítette az ellenzéki politikus.    

A sajtótájékoztatón Pápai László, az LMP megyei elnöke az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó környékbeli beruházásokról szólva arról beszélt, a kormány és Nyíregyháza polgármestere „fordított orosz rulettet” játszik a helyiekkel, és titkolják a beruházások részleteit a nyilvánosság elől.

Forrás: mti.hu