Szeptember 28-án a munkaterület átadás-átvételével elindult a Zöld kapu című projekt a Hungária utca – Nagy Jenő utca – Petőfi utca által határolt területen. A fejlesztéssel a terület a Szigeti városrész kedvelt szabadidő eltöltésére alkalmas terévé válik majd, ahol a lakók együtt élvezhetik az új közösségi park nyújtotta előnyöket, valamint a parkolók fizikai környezetének rendezése is megtörténik – írja közleményében a pécsi városvezetés.

A terület közlekedésre szervezett téregyüttesként működött eddig jelentős parkolási felületekkel. Burkolt felületei, zöldfelülete, illetve utcabútorai megújításra szorulnak. A tervezési folyamatnál Pécs városvezetése kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a revitalizációra szánt területet a helyi lakosok majd egy új közösségi parkként használhassák. Emellett ugyanakkor a parkolási lehetőségeket is megtartják.

A projektben új gyalogos sétányok és járdák, valamint pihenő felületek valósulnak meg. Fejlesztik a közvilágítást, új padokat, utcabútorokat helyeznek ki, a parkolóhelyeket is fejlesztik, elektromos autótöltőt telepítenek, egy árusító pavilont is építenek. Az útszakaszok megmaradnak az autós és kerékpáros forgalomnak, viszont mindenhol új burkolat díszíti majd a területet.

A kivitelezés hatékony és határidőre történő megvalósítása érdekében a terület néhány hétig tartó lezárására van szükség. A lezárás a parkolókat és a területen lévő közlekedési útszakaszokat is érinti. A munkálatok a Nagy Jenő utca érintett szakaszának lezárásával történnek, a tér keleti részén lévő taxidroszt a taxitársaságokkal történt egyeztetések értelmében ideiglenesen megszűnik. A tér déli részén a Petőfi utcai buszmegállótól a Megyeri téri zebráig tartó szakaszon szintén új gyalogos sétány kialakítását végzik, így a lezárás időszakára a Hungária út északi felén ideiglenesen elkerített gyalogos folyosót létesítenek.