A helyi cigány kisebbség életkörülményeinek javítását, társadalmi kirekesztettségük csökkentését szolgáló, csaknem százmillió forintos program zárult le a dél-baranyai Oldon – közölte a falu önkormányzata az MTI-vel.    

A közlemény szerint a Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásából megvalósuló fejlesztés részeként új szolgáltatásokkal, ismeretátadó programokkal, foglalkoztatással és képzésekkel segítettek a rászorulóknak; 43 ember számára tartottak tanfolyamokat.     

A településen olyan újszerű szolgáltatások indultak, amelyek javítottak az oldiak szociális, egészségügyi, gyermekjóléti, munkaerőpiaci, oktatási és közösségi körülményein, esélyein – olvasható a helyhatóság kommünikéjében. – olvasható az mti.hu közleményben.

Old község Baranya megye legdélibb részén a határ mellett található. Megközelíthető Siklós és Villány felől.

Old egy zsáktelepülés, vagyis közúton csak Egyházasharasztin keresztül lehet megközelíteni, az 5709-es útból kiágazó 57 122-es számú mellékúton. Totókföldje nevű különálló, külterületi településrésze, mely a központtól több mint 4 kilométerre délnyugatra helyezkedik el, közúton csak Matty felől érhető el, az 5712-es útból kiágazó 57 123-as számú mellékúton, Keselyőspuszta után pedig egy alsóbbrendű önkormányzati útra letérve.

Old határa a Duna–Dráva Nemzeti Park területére esik.

Old történetéhez tartozik, hogy 1284-ben, utána pedig 1406-ban említik az oklevelek, már akkor is Old néven. A falu még a török idők alatt is lakott volt. Az 1554-es defteri összeírások szerint 15, 1571-ben 19 adózó családot tartottak nyilván. Emlékezetes esemény a település életében, hogy 1566-ban Zrínyi Miklós csapatai itt, a falu határában arattak győzelmet a törökök felett. A 17. században Old birtokosa a Zrínyi család volt. A település lakói ekkoriban református vallású magyarokból tevődött össze.

Ezekben az időkben a Dráva még Old határában folyt, és a középkor- és újkorban fontos kikötő működött a település határában. Siklós 1686-os török alóli fölszabadulása után a város törökjeit itt tették hajóra és szállították az eszéki török táborba.

Változást hoztak az 1730-as évek, mikor egyesült Újtó és Old, és így jött létre a mai Old település.

1687. évi hadjáratok miatt a falu határában folyó Dráván kikötőt építettek, hogy az alsó-ausztriai és stájer szállítmányokat könnyedén Siklósra tudják szállítani. A kikötőnél szükség volt ideiglenes raktárakra is, ezért egy erődöt is fölépítettek a településen.

Forrás: mti.hu, wikipedia.org

Fotó: wikimwdia.org