A tél közeledtével egyre inkább előtérbe kerülnek a gyökérzöldségek. A cékla bíbor színével és semleges íz világával könnyedén alkalmazható a konyhában, és remekül beiktatható az étrendünkbe. Fogyasztása nem csak élvezeti értéke, és könnyen elkészíthetősége miatt ajánlott, de kiváló élettani hatásokkal óvja, védi egészségünket.

Néhány tény a cékla egészségre gyakorolt hatásáról:

Sok háziasszonyt elriaszt a cékla étrendbe iktatásától a kissé föld íz, amelyet fűszerezéssel, ízesítéssel, könnyen kellemessé és élvezhetővé lehet varázsolni. Iktassuk be az étrendünkbe, hiszen gazdag értékes összetevőkben, A-, B-, C-vitamin-tartalma miatt rendkívül jó immunerősítő. A cékla bővelkedik antioxidánsokban, emellett pantoténsavat, likopint, biotint, szilíciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot, kalciumot, cinket, rezet, továbbá mangánt és vasat tartalmaz.

A céklát megszínező vörös festékanyag, a betacyanin, amely hasonlatos az emberi vérhez, gátolhatja a daganatos sejtek kialakulását. Innen ered, hogy a daganatos betegségek ellenszere. A nyers céklalé, vagy  a cékla nyersen történő elfogyasztása a szervezetünkre rendkívül jó hatással bír. A daganatos sejtek terjedését, és a növekedését lassítja.

A nyirokmirigyek egészséges működéséhez és a kiegyensúlyozott idegrendszerhez járul hozzá az igen magas hatóanyag tartalmával.

Fogyasztásával segíthetünk a szervezetünkben a méregtelenítési folyamatokat. Ezzel segíthetünk a májproblémáinkon. Segítség az esetlegesen túlzott alkoholfogyasztás miatt kialakuló mellékhatások esetén is.

Káliumtartalmával jelentősen támogatja az izomerősítést, és ezzel együtt az állóképesség növelését. A cékla vitaminjai pedig az immunerősítésben vállalnak jelentős szerepet.

Áldott állapotban lévő nőknek fokozottan ajánlott a fogyasztása, mivel a folsav elengedhetetlen a méhükben növekedő magzat egészséges fejlődéséhez. Közismert tény, hogy a magas folsav bevitellel megelőzhetünk számos fejlődési rendellenességet, többek közt a nyitott gerinc szindrómát is.

Rendkívül kedvező hatással van a cékla kúraszerű fogyasztása a vesékre, mivel a benne lévő hatóanyagok oldják az epe- és vesekövet.

A cékla az a szuper élelmiszer, amely vérszaporító tulajdonsággal bír. A cékla kiemelkedő vastartalma miatt, többek között vérszaporító tulajdonsággal is bír. Nem csak kiváló vérképző, de jól szállítja a vérben az oxigént, amelynek következtében a szervek jobb oxigénellátásban részesülnek, így sokkal  hatékonyabban megelőzhetők például a gyulladásos betegségek.

A cékla közismert a lúgosító és méregtelenítő hatásáról. Ezzel a tulajdonságával egyben az emésztés segítője is, miközben támogatja az emésztőrendszert.  A benne található rostok segítségével kipucolja a bélrendszerben lerakódott salakanyagokat és toxinokat. Ennek okán a fogyókúrázók is jól beilleszthetik az étrendjükbe. A cékla fogyasztása kiemelten javasolt aranyér és szorulás esetén.

Rendkívül alacsony kalóriatartalma miatt a diétázók egyik kedvelt zöldsége. A koleszterin szintünket is csökkenthetjük a fogyasztásával, mivel alacsony glikémiás indexe.

A nyersen történő fogyasztás mellett jól megállja helyét a konyhában is a cékla, hiszen a háziasszonyok levest, köretet, húspótlót, salátát, desszertet és ivólevet is készíthetnek a céklából.

Kulturális hírekben is tájékozódhat a bahir.hu oldaláról.