Hohn Krisztina, az LMP szakszóvivője mai, pécsi sajtótájékoztatóján a lakásotthonok súlyos problémáira hívta fel a figyelmet.

A lakásotthonok olyan gyermekotthonok, ahol önálló lakásban vagy családi házban történik a gondozott gyermekek, fiatal felnőttek elhelyezése.

Ezekkel kapcsolatban nemrég került nyilvánosságra az Alapvető Jogok Biztosának jelentése. A vizsgálat az otthonok állapotával és a személyi feltételekkel kapcsolatban is tárt fel súlyos hiányosságokat.

Az ombudsmani jelentés rögzítette a lakásotthonok rendkívül rossz állapotát, illetve megállapította az álláshelyre jelentkező személyek felkészültségének, illetve szakképzettségének hiányát, továbbá azt is, hogy az intézményekben a meghirdetett álláshelyek betöltése egyre nagyobb gondot jelent.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja álláspontja szerint ezek a hiányosságok is annak a gondoskodási válságnak a részei, ami évek óta sújtja a magyar társadalmat.

Ezért az LMP hivatalos megkereséssel fordul a kormányzathoz: tájékoztatást kérünk a lakásotthonokkal kapcsolatos problémák kormányzati intézkedési tervéről, illetve válaszokat várunk a személyi feltételek javításáról is.

Amennyiben átfogó intézkedési tervvel a kormányzat nem rendelkezik, akkor elvárjuk, hogy ezt készítse el a lakásotthonok vonatkozásában is!

Forrás: LMP sajtó