A tegnapi Amerikai Nagydíjat ugyan megint Max Verstappen nyerte, ugyanakkor az utolsó körökben a hétszeres világbajnok rendesen megkergette, így végre egy egész izgalmas küzdelmet láthattunk a győzelemért.

A brit versenyző öröme azonban nem tartott sokáig: az autó szabálytalansága miatt mind őt, mind a Ferrari versenyzőjét, Charles Leclercet kizárták, ugyanis mindkét versenyző autója fennakadt a szúrópróbaszerű technikai ellenőrzésen, és megsértette a technikai szabályzat 3.5.9-es pontjának e bekezdését, amely kimondja, hogy az autó padlólemezének 10 mm (plusz/minusz 0,2 mm) vastagságúnak kell lennie, és ez az érték a kopásból adódó elvékonyodás következtében sem mehet 9 mm alá.

A Mercedes elismerte a hibát és Hamilton is próbál pozitívan nyilatkozni az esetről:

„Természetesen csalódást keltő, hogy kizártak, de ez nem vesz el semmit abból a fejlődésből, amit a hétvégén mutattunk. Jó tempónk volt, nagyszerű érzés volt vezetni az autót. Kemény verseny volt, hiszen mindenki nagyon gyors volt körülöttem, de sok mindennek örülhetünk. Pozitívan tekintek előre, még úgy is, hogy győzhettünk volna.” – mondta a hétszeres világbajnok versenyző.

A vizsgálat érdekessége, hogy mivel ezek szúrópróba-szerű vizsgálatok, hiába találták szabálytalannak a két autót, csapattársaikat – Carlos Sainzot és George Russellt – nem vizsgálták.