Október 23-án hivatalosan is elkezdődött az  a 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazás, amelyet az Egységes Diákfront és az aHang szervez, miután egyik népszavazási kérdésüket sem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság. – írja a telex.hu.

Céljuk a 7IGEN-es oktatási népszavazással, hogy összehozzanak fiatalt-időset, tanárt-nem tanárt, mérgeset-elkeseredettet, hogy azok, akik egyetértenek, csak épp nem tudnak arról, hogy mennyien vannak, azok összefogjanak az oktatásért és a közös jövőnkért. – írja az Egységes Diákfront.

Péntektől már online le is lehet adni a voksokat a 7IGEN népszavazáson, de személyesen október 23 és 30 között adhatják le a résztvevők a voksukat minden megyeszékhelyen és nagyvárosban, Budapesten pedig több mint 20 helyszínen.

A 7IGEN alternatív népszavazás kérdései:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50%-os
    béremelést a pedagógusoknak?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós
    beleszólása az igazgató kiválasztásába?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nem alkalmas a
    köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?”

Magyarország első alternatív népszavazásának szervezése már a nyáron elkezdődött. Az alternatív népszavazáshoz kapcsolódó országjárás első állomásaként többek közt a pécsiek 2023. augusztus 24-én találkozhattak a felhívással és az aktivistákkal.

Az alternatív népszavazás sikeres lebonyolításában, megvalósulásában több mint ezer önkéntes aktivista vesz részt.

A 7IGEN alternatív népszavazás célja a 200 ezer aláírás megszerzése, begyűjtése.

16 éves kortól lehet szavazni az alternatív népszavazáson már, az Egységes Diákfront és az aHang szerint kiemelten fontos, hogy a leginkább érintettek, maguk a diákok is végre elmondhassák a véleményüket.

„A célunk, hogy rövid és hosszú távon is változásokat, és valódi reformdöntéseket kényszerítsünk ki a hatalomból. Emellett pedig tovább küzdünk azért, hogy valódi népszavazáson is véleményt mondhassanak az emberek a magyar oktatás helyzetéről” – írják sajtóközleményükben.

Forrás: telex.hu