A hosszú hétvégén tizenegy tűzeset és tizennyolc műszaki mentés kapcsán avatkoztak be a Baranya vármegyei tűzoltóegységek. – olvasható a beszámoló a hosszú hétvége eseményeiről a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalos honlapján.

Tűzesetek Baranyában

2023.10.20.

A pécsi és a szigetvári hivatásos tűzoltók is vonultak szabadtéri tűzhöz péntek délután. Pécsett, a Török István utcában százötven négyzetméteren árokpart és bozótos, Katádfa külterületén közel ezer négyzetméteren kukoricatarló égett. Az egységek mindkét helyszínen vízsugárral, illetve kézi szerszámokkal oltották el a tüzet.

Este a siklósi és sellyei hivatásos tűzoltókat riasztották, miután tűz keletkezett Hegyszentmártonon, a Szőlőhegyen. A helyszínen hét hektár búzatarló, illetve aljnövényzet égett, az egységek két vízsugárral és kézi szerszámokkal fékezték meg a lángokat. 

Teljes terjedelmében égett egy személyautó Mánfa külterületén, a 66-os számú főúton péntek késő délután. A tüzet, melyet műszaki meghibásodás okozhatott, a komlói hivatásos tűzoltók két oldalról körülhatárolták, majd eloltották. Személyi sérülés nem történt.

2023.10.22.

Kigyulladt egy furgon vasárnap délután Hegyszentmárton közelében. A sofőr miután észlelte a füstöt, megállt és leakasztotta az utánfutót az autóról, így a tűz másra nem terjedt át. A siklósi hivatásos tűzoltók eloltották a lángokat. Személyi sérülés nem történt. 

Műszaki mentések Baranyában

2023.10.20.

Parkoló autónak ütközött egy személyautó péntek délután Szigetváron, a Bajcsy-Zsilinszky utcában. A járműben csak a sofőr utazott, a parkoló autóban nem ült senki, személyi sérülés nem történt. A város hivatásos tűzoltói a helyszín biztosítása mellett áramtalanították a járműveket, illetve az úttestre folyt olajat felitatóanyaggal leszórták. 

Személyautó és motoros ütközött össze Pécsett, a Makay István úton péntek este. A balesetben a motoros súlyos sérüléseket szenvedett, a gépkocsi utasai nem sérültek meg. A pécsi hivatásos tűzoltók a helyszínt biztosították, áramtalanították a járműveket és megszüntették az üzemanyag-szivárgást. A műszaki mentés idejére négyből két sávot lezártak.


2023.10.21.

Szombat délelőtt három alkalommal távolítottak el kidőlt fákat, letört faágakat Baranya vármegyében hivatásos tűzoltó egységek. A pécsi és siklósi hivatásos tűzoltók kézi erővel, illetve láncfűrész segítségével távolítottak el útakadályt jelentő, illetve gyalogosokat veszélyeztető, nagy méretű, lehasadt faágakat. 

Két személyautó ütközött össze szombat délelőtt Pécsett, az Aidinger János úton. A balesetben senki sem sérült meg. A város hivatásos tűzoltói a helyszínt biztosították, illetve átvizsgálták és áramtalanították a gépjárműveket. 

Lesodródott az útról, majd az árokban, oldalára borulva állt meg egy személyautó szombat délelőtt Pécsett, a Kastély utcában. A járműben ketten utaztak, egyikük önerejéből, könnyű sérülésekkel hagyta el az autót, a másikukat a pécsi hivatásos tűzoltók a kocsi stabilizálását követően feszítővágó segítségével szabadították ki, majd átadták őt a mentőszolgálat munkatársainak. Súlyos sérülésekkel szállították kórházba. 

2023.10.23.

Rosszul lett egy túrázó hétfőn délután a Szársomlyón. A férfi mellkasi fájdalmakra panaszkodott, a mentőszolgálat munkatársai helyszíni stabilizálást követően, a villányi hivatásos és önkéntes tűzoltók segítségével a hegyen létrehozott mentési ponthoz vitték, majd quaddal a Nagyharsányi Szoborparknál várakozó mentőautóhoz szállították. A túrázót végül kórházba vitték.

Forrás: baranya.katasztrofavedelem.hu