Az LMP továbbra is tiltakozik „Magyarország akkugyarmatosítása” ellen és a klímatörvény felülvizsgálatát követeli.

    Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke csütörtöki, online is követhető sajtótájékoztatóján azt mondta: ezek a gyárak „víz- és energiazabálók” és hatalmas az energiaigényük. Erre az energiára és vízre a mezőgazdaságban és az élelmiszer-termelésben lenne szükség, de a kormány minderre egyáltalán nincs felkészülve.
    Kitért arra, hogy a nap folyamán a fővárosban tart tanácskozást a Magyar Akkumulátor Szövetség. A rendezvényen a kormányzati szereplők mellett az akkumulátorgyártásban érintett vállalatok és azok érdekképviseleti szervezetei vesznek részt. Néhány civil kapott ugyan meghívást, de a regisztráció díját 150 ezer forintban határozták meg. Magát a programot pedig akkumulátorgyárak szponzorálják – jegyezte meg.
    Ezzel párhuzamosan a konferencia színhelyén az LMP civilekkel és közgazdászokkal szervezett tanácskozást, amelyen áttekintik, milyen veszélyekkel jár, ha „Magyarország akkumulátorgyarmat lesz”.
    Schmuck Erzsébet jelezte: nem készült környezeti hatásvizsgálat a nemzeti akkumulátorstratégiához. „Minden komoly közgazdász” azt mondja, Magyarországnak nem éri meg akkumulátorgyártó nagyhatalomnak lenni – tette hozzá.
    Az akkumulátorszövetség tanácskozásának másik témájáról, a klímacélok 2050-re történő teljesítéséről azt mondta: a jelenlegi klímatörvény semmire sem jó, komolytalan célokat tartalmaz. A kormány az ellenzéki politikus szerint arra használja az ebben rögzített célokat, hogy alátámassza, miért kell Magyarországnak „akkumulátor-nagyhatalomnak” lennie.
    Az LMP azt követeli a kormánytól, állítsa le „ezt az egész akkumulátorőrületet”, legalább addig, amíg nem készül el a környezeti vizsgálat és vegye komolyan az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást.

Forrás: MTI