Pénteken újabb ciklon és annak kiadós csapadéka okoz barátságtalan időjárást.

Pénteken újabb ciklon és annak kiadós csapadéka okoz barátságtalan időjárást.
A késő délutáni órákig borús, esős, szeles, hűvös időre lehet készülni eleinte melegfronti, majd északnyugat felől egyre nagyobb területen hidegfronti hangsúllyal. A hidegfront érkezését, a délutáni időszakban erős ÉNY-ira forduló széllökések jelzik.
Az erős széllel várhatóan gyorsan kelet felé sodródik a csapadékmező. Este országszerte csökken a csapadékhajlam, majd a felhőzet is vékonyodni kezd. A legtovább a keleti, északkeleti határvidéken valószínű eső.
Éjjel kezdetben felszakadozhat a felhőzet. Mérséklődik, de még így is erős marad a szél. Éjfélt követően ismét erős felhősödés kezdődhet, miközben délnyugat felől újabb csapadékmező érheti el az országot. Előreláthatólag ezúttal a Dunántúl és a középső országrész déli felén esik számottevő eső .

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

péntek reggel 14,
péntek délután 22,
szombat reggel 14 fok körül alakul.

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
– Szombatra legyengül, csak olykor élénkül fel a továbbra is jellemzően DNY-i irányú légmozgás. Alapvetően felhős idő valószínű, de a nap folyamán sokfelé elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet és kisüthet a nap is. A felhőzetből elvétve előfordulhat szemerkélés, de tartós, jelentős eső nem valószínű.

– Vasárnap, hétfőn – már jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – élénk, erős D-ies légmozgással továbbra is az évszakos átlagnál enyhébb levegő áramlik térségünkbe. Változó, időről-időre elvékonyodó felhőzet melletti időszakos, szűrt napsütés látszik egyelőre valószínűbbnek

Forrás: EUMET