Julia Fiona Roberts, Oscar-díjas amerikai színésznő, és filmproducer 1967. október 28-án született a Georgia-állambeli Smyrnaban, az Amerikai Egyesült Államokban.

Julia Roberts nem csak az Oscar-díjat birtokolja, mert többek közt BAFTA- és Golden Globe-díjas is az amerikai színésznő. Karrierjét 1988-ban kezdte, még pedig két kisebb szereppel. Egy évvel később ugyan máris Oscar-díjra jelölték, ám az 2000-ig váratott magára. 2002-ben hozzáment Daniel Moderhez, akitől három gyermeke is született.

Hollywood ünnepelt sztárja, aki a három korábbi Oscar-jelölés után  végül is 2000-ben kapta meg az Akadémiától a legjobb színésznőnek járó díjat Steven Soderbergh Erin Brokovich, zűrös természet című filmjében nyújtott alakításáért. Ugyanezért a filmért kapta a nagyszerű színésznő az Arany Glóbuszt és BAFTA-díjat is.

Julia a Mystic Pizza című filmben hívta fel magára a figyelmet, ezt követte az Acélmagnóliák és a Micsoda nő!, mely az 1990-es év legnagyobb kasszasikere volt. Ezek után egy sor szintén nagy sikerű és nemzetközileg ismert filmje következett, ilyen többek közt az Egyenesen át, az Egy ágyban az ellenséggel, A szerelem erejével, a Hook, A Pelikán-ügyirat.

Julia Robertst láthattuk aztán Neil Jordan Michael Collins című filmjében, ahol is Liam Neeson partnere volt, és a Woody Allen romantikus vígjátékában, a Varázsige: I Love You-ban, vagy megnézhettük a Szóbeszédben is. 1997-ben a P.J. Hogan rendezte Álljon meg a nászmenet! szintén egy igazi amerikai kasszasiker lett, 1998-ban Mel Gibsonnal együtt szerepelt az Összeesküvés elméletben, és a rá következő évben az Édesek és mostohák című filmben láthatta a közönsége. Ezek után két olyan világsikerű filmben láthattuk, mint az 1999-ben forgatott Sztárom a párom, amelyben Hugh Grant volt a partnere, ami ismét csak óriási siker lett, de nem maradt el mögötte a Richard Gere-rel forgatott Oltári nő sem.

Forrás: port.hu, starity.hu