Divat vagy környezettudatosság?

Mindenképpen környezettudatosság is húzódik mögötte, de az sem baj ha divat. Hiszen egyrészt spórolós, másrészt pedig előnyben részesíti a kézműves termékeket. Több bolt adalékmentes, vegán, állatkísérletmentes, klórmentes magyar termékeket kínál. érdemes erre is odafigyelni.

Miért alakultak a csomagolásmentes boltok?

A zero waste filozófián alapuló, úgynevezett csomagolásmentes boltok száma folyamatosan növekszik. Egyre több ilyen üzlet nyitja meg kapuit. Hiszen manapság mindenki látja az egyre szaporodó szeméttengereket. Rengeteget olvashatunk a globális felmelegedésről, a káros anyag kibocsátásról és az emberiséget elöntő szemétről. sokan érzik teljesen jogosan azt, hogy nemcsak a gyáraknak, hanem nekünk, embereknek is tennünk kell azért, hogy gyermekeink, unokáink is tiszta környezetben élhessenek. Hogy nekik is jusson majd tiszta ivóvíz, hogy legyen friss a levegő évszázadok múltán is. Teljesen jogosan gondolunk arra, hogy a műanyag zacskók és palackok tömeggyártása hosszútávon káros. A csomagolásmentes boltok pont azt az igényünket igyekeznek kielégíteni, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után.

Mi jellemző ezekre az üzletekre?

 Ezek a boltok egészen varázslatosak, hiszen ha az ember meglátogat egy ilyet, akkor már a látványtól vásárolni támad kedve. Itt ugyanis úgy árusítanak különböző élelmiszereket és más vegyi árukat, hogy nincs műanyagzacskó és pillepalack. Nem jön velünk szembe mindenhol villogó reklám, hangosbemondó, vagy befolyásoló eszköz. Ezekben az álltában kisebb boltokban, saját tároló dobozokba, befőttes üvegekbe, textil zsákokba töltik a különféle árukat. ezeket a tárolókat előre lemérik, majd magunk tölthetjük meg a megvásárolni kívánt termékeket.  De akinek nincsen ilyen alkalmatossága, az helyben vásárolhat is. Azzal is spórolunk, hogy mi határozzuk meg a mennyiséget, hiszen ezek a helyek biztosítják a lehetőséget arra, hogy annyit vásároljunk, amennyire szükségünk van. Se többet, se kevesebbet.

Mi az amit meg tudunk vásárolni konkrétan ezeken a helyeken?

A legtöbb ilyen bolt árusít magvakat, aszalványokat, hüvelyeseket, valamint liszteket, gabonapelyheket. De a legtöbb üzletben megtalálhatóak a különböző tészták, rizs, lekvárok, szörpök is. Jellemzőek még a fűszerek és nasik árusítása is. Persze vannak olyan termékek, amelyeket higiéniai okokból csak előre csomagolva lehet árusítani, de ezek mindig üvegben, papírzacskóban, vagy dobozban vannak. Ahol a megfelelő körülmények, adottak tejtermékeket is beszerezhetünk, de akad olyan bolt is ahol olajokat, eceteket is vásárolhatunk.

Természetesen nem csak élelmiszer jellegű termékeket árusítanak, hanem környezettudatos tisztítószereket, natúr kozmetikumokat, mosószereket is. illetve a mosogatáshoz használható környezetbarát eszközöket, hogy kiválthassuk a mosogatószivacsot, rongyot. De vásárolhatunk, fából készült fogkefét, fésűt, mosható kozmetikai korongot is. Az üzletek többségében megtalálhatóak a mosható intimbetétek, a baba pelenkák, vagy a papírtörlőt helyettesítő, textiltörlők. De a választékban a méhviasszal kezelt uzsonnás tasak illetve szalvéta is, valamint kulacsok, hordozható elviteles kávésbögrék is ott vannak. illetve a gyerekek kedvence a szívószál is fémből, melyhez tisztítóeszköz is dukál. a kínálatból az illóolajok, a kávé, vagy tea sem hiányozhat.

A műanyagmentes élet nem valamiféle úri passzió, hanem tudatos, zöld gondolkodás. Szerencsére ez a felfogás folyamatosan terjed.