A pénteki vihar igen csak előre vetítette számunkra a közelgő hűvös, téli időjárás közeledését. Ha tél, akkor fűtés. Ha fűtés akkor itt a takarékoskodás ideje. Igen, de hogyan takarékoskodjunk úgy, hogy közben kellemesen is érezzük magunkat az otthonunkban.

Szerencsére még van időnk felkészülni az igazi fogvacogtató hidegre, mert odakint még nem röpködnek a mínuszok, de a hőmérők higanyszála azért a 0 fokhoz közelít, így a fűtéssel való takarékoskodás hamarosan égető napi problémává válik.

Néhány ötlet, hogyan csökkenthető a fűtésszámla:

Abban mindannyian egyetértünk, hogy ebben a témában a legfontosabb kérdés a szigetelés.

  • Először is a ház, a lakások szigetelése.
  • Másodszor a nyílászárók, ablakok, ajtók megfelelő záródás, hiszen itt nagyon sok meleg kiszökik.
  • Harmadszor a padlástér vagy a mennyezet leszigetelése, mert tudvalevő, hogy a meleg levegő felfelé száll, tehát a padlástéren keresztül is veszíthetünk el jelentős mennyiségű hőt.

Napenergia hasznosítás ma már elengedhetetlen. Biztosan megtapasztalták, hogy egy-egy napsütéses téli napon mennyivel hatékonyabb a fűtésünk, mint egy szeles borús napon.

  • A passzív napenergia befogásával, okos felhasználásával sokat spórolhatunk a fűtésen.
  •  A ház nyugati oldalán elhelyezett nagy üvegfelületek segítségével hamarabb felmelegszik télen is a lakás, bár ez kétélű fegyver, hiszen nyáron is ez a folyamat figyelhető meg, ami akkor nem éppen előnyös, de nyáron árnyékolhatunk, vagy akár szőlőlugassal, lombhullató fával hűvösebbé tehetjük ezt az oldalt.

Nagyon sok háztartásban nem megfelelő a szellőztetés.

  • Amennyiben naponta többször, és rövid időszakokra nyitjuk ki az összes nyílászárókat, nem csak, hogy sokkal hatékonyabbak leszünk, de a belső berendezések, bútorok sem tudnak így áthűlni, így azok felfűtésére nem kell pazarolnunk az energiát.
  • A szellőztetés nem csak egészségügyi szempontból fontos, mert a friss, oxigéndús levegőt könnyebben fel lehet fűteni.

Az elavult fűtési rendszerünket is kicserélhetjük.

  • Ez természetesen akkor aktuális, ha meg van rá az anyagi lehetőségünk vagy új házat építünk vagy átalakítunk, felújítunk, akkor korszerűsítsük fűtési rendszerünket, és válasszuk az adott időszakban elérhető leghatékonyabbat.
  • Amennyiben építkezünk, gondolkodjunk el az úgynevezett passzív házon, ami ugyan többletköltséggel jár, de utána a fűtési- és energia költségeik elenyészővé csökkenthetőek.

Addig is amíg nincs pénzünk új házra, felújításra, korszerűsítésre csavarjuk lejjebb a fűtést.

  • Bizonyított tény, hogy ha 1 fokkal kevesebb hőmérsékletre fűtjük fel a lakást, már azzal is 5-6 %-nyi energiát spórolhatunk meg, ami bizony az egész éves számlánkon máris sokat számít.
  • Nagyon rossz szokás, hogy télen egy szál pólóban és rövidnadrágban üldögélünk a lakásban, pedig egy pulóver, és egy melegítő nadrág segítségével sok pénzt megtakaríthatunk.
  • Éjszakára kellemesebb lecsökkenteni a szobák hőmérsékletét a nyugodtabb alvás, és a költséghatékonyság érdekében is.
  • Napjaink egyik rákfenéje a légkondicionáló, ami természetesen nyáron hűt, télen pedig fűt. Ezzel csak egy a nagy gond, hogy tömegek élnek fordított világban ez által. Hogyan? Úgy, hogy nyáron 20-21 fok van a lakásban, mintha csak tél lenne. Télen viszont 25-26 fok van a lakásban, mintha csak nyár lenne.

Soha ne feledjük el, hogy spórolni nem akkor kell, amikor már nincs miből kifizetni az energiaszámlákat. A takarékosság ne legyen szegény ember kényszere, hanem legyen egy felelősen gondolkodó ember tudatos döntése.

Forrás: energiahir.hu