Az ajkai kórházban megalázó módon bántak egy családdal, akiket épp haldokló rokonuk mellől küldtek ki október elején – írja az Index.

A lapnak az egyik családtag mesélte el a történetet. Eszerint édesapjukat az ajkai kórház intenzív osztályán kezelték, ahol alapvetően jó ellátást kapott, de menthetetlenül romlott az állapota. A férfi közeli hozzátartozó végső búcsút mentek venni apjuktól.

Az ügyeletes főorvos a délelőtt folyamán még azt mondta nekik, hogy nyugodtan bemehetnek hozzá. Azt is elmondta, hogy addig maradnak, amíg szükséges, hiszen ekkor már mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy az édesapa életéből már csak kevés idő van hátra. Amikor közeledett a látogatási idő vége, az ügyeletes orvos az osztályvezető orvos telefonos utasításának eleget téve kiküldte őket a szobából a kórház szabályzatára hivatkozva. Ekkor azonban az egyik hozzátartozó, aki maga is főorvos nem akarta elhagyni a kórtermet.

Az ügyeletes orvos ettől ingerült lett, és biztonsági őr hívását helyezte kilátásba, majd megjegyezte: „nyugodtan lehet perelni.”

Az ajkai kórház főigazgatója az Index megkeresésére elmondta, hogy belső vizsgálat indult az ügyben. A hatályos jogszabályok értelmében a haldoklónak joga van ahhoz, hogy ne magára hagyva haljon meg. A lap szerint az érintett ügyeletes orvos és az osztályvezető főorvos együttesen aláírt levelet küldött a családnak, melyben bocsánatot kértek.