Pénteken került sor a IV. Nemzetközi Fitness Maratonra, ami egy 24 órás folyamatos megmérettetés. A verseny egyben egy világcsúcs-kísérlet és egy mindenki számára nyitott esemény egyben. A részletekről beszélgettünk Lassan Zoltánnal – becenevén Pongóval – aki néhány sportolással kapcsolatos érdekességről is mesélt nekünk.

Mit jelent az életedben az edzés?

Az én életemben az edzés mindennapos. 12 évesen ismerkedtem meg a testépítéssel, majd 14 éves koromtól 18 éves koromig az Újpesti Dózsában ökölvívó voltam, és azután is sportoltam. Szóval mondhatjuk, hogy durván 42 éve része az életemnek az aktív sportolás. Ma is minden nap sportolok, minden nap mozgok. Tisztelem a többi sportágat is, de azt vallom, hogy a testépítés és a súlyemelés minden sportnak az anyukája. Az alapozás a kézilabdásoknak, a focistáknak is nagyon fontos, hogy az izomtömegüket növeljék.

De mindenkinek azt javasolnám, hogy mozogjon minél többet. Ha nincs esetleg pénze az edzőteremre, akkor gyalogoljon, fusson, az nem kerül pénzbe. Nagyon sokat változott a világ, az ősembereknek még meg kellett küzdeniük a napi ételért, ma meg már bemegyünk a boltba és megvesszünk, és emiatt az emberek kevesebbet mozognak, ami baj.

2015-ben te érted el a leghosszabb ideig egyhuzamban való folyamatos edzés világcsúcsát. Mesélnél erről egy kicsit?

Igen, ezt 50 éves koromban hajtottam végre, ez egy 56 órás folyamatos edzőtermi edzés volt. Ebből alakult ki a mostani rendezvény is, ami egy 24, illetve bruttó 26 órás edzés. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az előírás szerint 55 percet kell folyamatosan edzeni, utána 5 perc szünetet kell tartani, így adja ki az egy órát, ez számít permanens mozgásnak (így jön ki a 26 órából a tényleges 24 órás edzés az 55 percek összeadásával – szerk.). Maga a rekord érdekes volt, ez összesen bruttó 56 órát jelentett. Az első 48 órát jól bírtam, még az éjszakák sem okoztak gondot. De onnantól a szervezetem már jelezte, hogy elég ebből, de végül sikeresen lement az 56 óra. A vége felé ilyenkor az emberre már ciklikusan jön rá a fáradtság és összekeveredik a valóság a fikcióval, gyakorlatilag ébren álmodsz.

Ami még érdekes volt, hogy miután megcsináltam az 56 órát, egy egyórás ünnepség után mentem haza aludni, éjfél körül feküdtem le. Az egész edzés alatt mértem a súlyomat, 92 kilósan kezdtem az egészre, majd 24 óra után felmentem 94 kilóra, aztán visszamentem 92-re, az 56 óra után annyi voltam. Ám miután az első éjszaka után felébredtem és ráálltam a mérlegre, akkor 84 kilót mutatott, vagyis 8 kilóval kevesebb voltam. Viszont amikor a tükörbe néztem láttam, hogy brutálisan szálkás lettem.

Miután beszéltem a körzeti orvosommal, ő azt mondta, hogy minden embernek van egy speciális maghőmérséklete, ami olyan szinten kiterjedt bennem, hogy szárazon elpárologtatta a vizet a szervezetemből. És ez a pár óra alatt ennyi víz kipárolgott belőlem. Ezt követően nagyon szomjas voltam és egy karton ásványvizet megittam, majd újra annyi kiló lettem, amennyi voltam. Ez egyébként orvosi szempontból egy kísérletnek is nagyon érdekes lenne. De 24-26 órában ez azért nem fog bekövetkezni, bár ez is nagyon nagy kihívás. El is szoktam mondani mindig a versenyzőknek az elején, hogy itt a fejünkkel nyerjük meg a versenyt, nem a testünkkel.

Hogyan kell elképzelni ezt a 24 órás Nemzetközi Fitness Maratont? Mennyien edzenek, hol, mikor?

Ez egy nemzetközi verseny, amit negyedik alkalommal rendezünk meg. A második versenyt 600-an csinálták egy időben a világon mindenhol, Tenerifén, az Egyesült Államokban, mindenhol, de csak Magyarországon tudták megcsinálni rendesen, a szabályoknak megfelelően, mindenhol máshol vagy a szünet volt hosszabb, vagy bevittek vizet a versenyzőknek (enni, inni, wc-re menni csak a rendelkezésre álló 5 perces szünetekben lehet – szerk.), vagy valami más szabályszegés történt, de itt mi szigorúan betartottuk a szabályokat.

Jelenleg 21-en vagyunk, akik pénteken itt Komlón próbáljuk meg teljesíteni, és zömében magyarok, de más országokból is érkeznek indulók. A versenyzők nagyon különböző sportokat képviselnek, van testépítő, thai-boksz versenyző, extrém hegyifutó, ökölvívó, súlyemelő, erőemelő, és egykori profi kézilabdás is. Látható, hogy ez nem szigorúan testépítés, ez tisztelete a súlyzós sportágnak és a konditermi edzésnek. Amit külön megemlítenék, hogy a nevezők közül többen is hölgyek, azt gondolom, hogy minden tisztelet azoké a hölgyeké, akik meg tudnak csinálni egy ilyen versenyt. Illetve van néhány nagyon fiatal versenyzőnk is, akiknek meg hatalmas élmény lesz olyanokkal együtt versenyezni, akik profi testépítők.

Egyébként az esemény a Total Fitness edzőtermének a megnyitója is lesz, már csak ezért is különleges élmény számunkra.

Hogyan határozzátok meg, hogy ki milyen súllyal teljesíti a feladatot?

Mindenki a saját maga által választott súllyal dolgozik, senkitől nem követelünk ennél többet, mert akkor 1-2 óra alatt vége lenne a versenynek. Mindenki bármilyen súllyal dolgozhat, bármilyen gyakorlatot végezhet, sőt, akár futópadra is mehet. Maga a terem 2.500 négyzetméter, és olyan gépek is vannak itt, amiket életemben nem láttam, pedig négy évtizede edzek. Visszatérve a kérdésre, bármilyen súlyt lehet használni, de 55 percen keresztül permanensen kell dolgozni. Ebbe beleszámít a bemelegítés, a súlyzó kiválasztása, illetve az egyik géptől a másikig gyaloglás, sőt, ha valakinek mondjuk masszíroztatnia kell a lábát, de közben a kezével súlyt emel, az is belefér. De pihenni nem lehet.

Ez egyben egy világrekord-kísérlet is, ha a 21 főből 13 tudja ezt teljesíteni, akkor új rekordot állítunk fel. Ezért fontos, hogy mindenki aki indul a versenyen, próbál segíteni a társának, nem egymással versenyeznek a résztvevők, az a lényeg, hogy minél többen megcsinálják. Ezt el is fogom mondani mindenkinek az elején, hogy segítsünk egymásnak, mert a fő cél a világrekord megdöntése. A versenyt bárki, bármikor feladhatja egy gong háromszori megütésével, de eddig magától még senki sem adta fel a versenyt, csak olyankor, ha valaki begörcsölt, vagy besavasodott az izomzata és emiatt nem tudta folytatni a versenyt.

Viszont a versenyen belül a bírák kijelölnek 3 versenyszámot, ami bármi lehet – fekve nyomás súllyal, súlyemelés, vagy bármi más – és amit teljesítményre mérnek. Ezeken a kisebb versenyeken bármelyik versenyző részt vehet, és ezeken mérik a teljesítményt, és az első 3 helyezett mind férfi – mind női kategóriában – díjat kap. Tehát ez egyben egy teljesítményverseny és egy rangsorolós verseny. Aki viszont nem teljesíti a bruttó 26 órát, az hiába ért el valamelyik versenyszámban dobogós helyezést, azt a díjat nem nyeri el.  Azt mindenkinek meg kell csinálnia! Ugyanakkor, aki nem vesz részt ezeken a versenyeken, de valamilyen más gyakorlatot végez a verseny ideje alatt, az az alapkihívást ettől még teljesíti. Tehát ezek ilyen választható versenyen belüli versenyek.

Nyilvános az esemény? Bárki bemehet megtekinteni?

Igen, az eseményt bárki megtekintheti, sőt, ha valaki befizeti a nevezési díjat, akkor akár még most is elindulhat, akár te is jöhetsz, ha szeretnél. Ez elsőre viccesnek tűnik, de az ember hatalmas dolgokra képes, csak nem tudja magáról. Sőt, van néhány hely fenntartva direkt a helyi érdeklődőknek, az edzőterem 30 ember részvételét a versenyen tudja biztosítani.

Pontosan mikor kezdődik az esemény és meddig tart?

Az esemény 18 órakor kezdődik a hivatalos megnyitóval, amit a komlói pedagógus kórus tart, majd beszédet tart a polgármester úr, majd Czukor Zoltán olimpikon – aki a díszvendégünk, és akire nagyon büszkék vagyunk Komlón – mond egy nyitóbeszédet, ezt követően én ismertetem a szabályokat mindenre kitérve. Ekkor még kérdezhetnek is a versenyzők. 19.00-kor fog elindulni a tényleges verseny, aminek szombaton 21 órakor van vége, majd utána díjkiosztó lesz.

A végén megemlíteném, hogy ez az esemény hatalmas társadalmi összefogással jött létre. Én azt vallom, hogy a sportba nem szabad belekeverni a politikát, de itt a politika minden területéről érkezett támogatás. Itt Komlón ugyebár a polgármester kormánypárti, a képviselők többsége ellenzéki, de ebben a versenyben abszolút egyetértenek, meg vannak hívva a képviselők és a polgármester is. A sport az szent, itt nincsenek országok, határok, etnikumok, itt mindenkit szeretettel várunk.

Ezenkívül rengeteg szponzorunk van, akik díjakat ajánlottak fel, így garantálva, hogy minden versenyző boldogan érjen haza. A szponzorok között vannak fehérneműcégek, illetve különböző komlói nagy- és kisvállalkozások, de kitelepül például a Magyarszéki cukrászda is, amelyik szénhidrátgazdag élelmiszert ad a versenyzőknek. De más cégek is kitelepülnek majd, budapesti vállalkozók is vannak, a főszponzoraink a Rerum Magnum és a Confidence cégek, akik országosan is ismertek.  A D3 cég pedig ingyenesen biztosít számunkra négy masszőrt, ami a végig jelen lévő orvosi felügyelet mellett is segítség a versenyzőknek.

Olyan sok társadalmi segítséget és összefogást kaptunk, ami szinte hihetetlen, és ez minden évben ismétlődik, úgyhogy köszönet érte Komló lakosságának, Baranya megyének, a budapesti támogatóknak egyaránt. E mellett a bírákat a budapesti Flex Testépítő Egyesület adja. Ezért érdemes sportolni és ilyen rendezvényeket szervezni.