Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy Tatabányán, az ipari parkban újabb szennyező akkumulátorgyár épül.    

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke keddi online sajtótájékoztatóján azt mondta, a beruházást feltehetőleg „a miniszterelnök hozta magával Kínából”.     

Felidézte, hogy a város polgármestere múlt heti sajtótájékoztatóján beszámolt az önkormányzathoz érkezett ajánlatról.      

Az LMP társelnöke kiemelte: a Tatai-medencében jelentős és nagyon jó minőségű, egészséges karsztvíz-kincs található, ami a környék ivóvíz-ellátását biztosítja. A vízi közmű újabb fejlesztését a térségben – ahogy Göd esetében is – a kormány több tízmilliárd forinttal támogatja és feltételezése szerint erre az új akkumulátorgyár miatt van szükség.    

Az ipari park vízszükséglete jelenleg napi 62 500 köbméter, amit napi 105 ezer köbméterre akarnak emelni – tette hozzá.     

Az ellenzéki politikus megdöbbentőnek nevezte, hogy az „akkugyarmatosítás” miatt fejlesztik a vízi körműrendszert és nem azért, mert az ország számos településen az emberek nem jutnak egészséges ívóvízhez.   

Schmuck Erzsébet jelezte: Tatabánya polgármestere november 9-re közmeghallgatást szervez, hogy kikérje a tervezett beruházásról a helyben élők véleményét. Az emberek feje felett nem lehet ilyen döntéseket meghozni – jelentette ki az LMP társelnöke.

Megjegyezte: az ipari parkkal már így is vannak gondok, a víz-, az energia-, az áram- és a szennyvízkapacitások a határon mozognak.    

Újból felszólította a kormányt a nemzeti akkumulátorstratégia felülvizsgálatára, arra, hogy „dobja kukába a selejtes klímatörvényt”, és fogjon neki egy, az éghajlatváltozást fékező és az alkalmazkodást segítő jogszabály kidolgozásának.

Forrás: mti.hu