Azt már régebb óta tudjuk, hogy a 2024-es évtől az egyetemeknek sokkal szélesebb hatásköre lesz annak a 100 korábban többletpontnak nevezett felvételi pont meghatározásakor, mint eddig. Ez azt jelenti, hogy maguk az intézmények dönthetnek arról, hogy milyen tanfolyamokét adnak extra pontokart, illetve, hogy a nyelvvizsga, emelt szintű érettségi pontosan mennyit számít náluk. Nemrégiben azonban napvilágot látott egy újabb hír: az MCC (Mathias Corvinus Collegium) elvégzéséért akár 70 extra pont is kapható. Ez két szempontból is aggályos: egyrészt maga a pontmennyiség is aránytalanul magas az összesen adható 100 intézményi pont tükrében (mindez egy tanfolyamért). Ráadásul az MCC köztudottan a Fidesz saját képzőközpontja (rosszabb nyelvek szerint káderképző-központja). Így joggal merülhet fel az a vád, hogy a Fidesz a saját politikai céljaira használja fel a felvételi rendszert.

A Népszava nemrégiben a PTE-n járt és a hallgatókat kérdezte ezekről a változásokról. A riportokból kiderült, hogy nagyon sokan nem is tudnak erről, de aki tud az döntő többségében nem helyesli.

Amikor a Népszava riportere 5 informatikus hallgatót kérdezett erről, kiderült, hogy kettő hallott róluk. Abban azonban egységes volt a véleményük, hogy ez így nem volna igazságos.

70 pontot is kaphatnak? – morfondírozott egyikük. – Szerintem az egy kicsit sok. Én is kaptam 32 plusz pontot, mert elvégeztem egy szoftverfejlesztő tanfolyamot, de az a mi szakunkon érthető. Ám hogy több pont járjon egy tanfolyamért, mint az emelt szintű érettségiért vagy a felsőfokú nyelvvizsgáért, hát… az, eléggé fura.

Más kérdés, hogy mivel ez a változás a mostani hallgatókat már nem érinti, a Népszava riportere több olyan interjúalanyt is talált, aki bár nem feltétlenül értett egyet a döntéssel, különösképpen már nem érdekelte a dolog.

Egy másik hallgató véleménye szerint nagy jelentősége nincs a döntésnek, de ezzel együtt a döntést nem sportszerű.

Összességében nincs jelentősége ennek a döntésnek, hisz a felvételizők maximum 100 pluszpontot kaphatnak, és a legjobb hazai egyetemek legkeresettebb szakjaira jelentkező fiatalok ezt kimerítik az emelt szintű érettségivel meg a nyelvvizsgával. Csak a gyenge egyetemek gyenge szakjain lehet jelentősége, hogy pontokat lehet kapni az MCC révén. Ezzel együtt nem sportszerű, hogy 70 pontot lehet kapni az MCC-s képzésekért.”

Persze, hogy ez a 70 pont megvalósul-e Pécsett, az egy más kérdés. Ugyanis a PTE szenátusa arról hozott döntést, hogy csak egyes szakokon, maximum 10 pont jár az MCC képzéséért. Persze a mai világban ki tudja, hogy ez így marad-e…