A most következő könyvismertető – vagy inkább maga a könyv – biztos, hogy megosztó lesz az olvasóink körében, ám az bizonyos, hogy egy olyan mű, ami egyedi a magyar könyvírás történetében, ezért mindenképpen megérdemel némi ismertetőt.

A könyv – hasonlóan több ajánlóról, amit írtam – a szerepjáték-könyvek műfaját erősíti, ahol mi vagyunk a főhős. Az alaptörténet szerint egyszerű, Fideszes kocsmárosként kezdjük a kalandot, aki azonban bizonyítékokat talál az ellenzék bűneire, és ezeket a bizonyítékokat el kell jutni Orbán Viktornak. Ez azonban nem megy magától, egyre feljebb kell menni a képzeletbeli ranglétrán, mialatt egyre befolyásosabb Fideszes politikusokkal találkozunk, akiken keresztül vezet az út egészen a miniszterelnökig. Eközben minél nagyobb értékű pénzt és politikai tőkét kell gyűjteni, ami a végén meghatározza, hogy mi lesz a sorsunk, igazi Ner-lovaggá válunk-e.

Politikai humor…

Biztos vagyok benne, hogy akik ezeket a sorokat olvassák, azok körében ellentétes hatást vált majd ki a könyv. Sajnos azt gondolom, hogy a mai magyar társadalomban már nem létezik az a jelenség, hogy politikai hovatartozástól függetlenül együtt nevetünk a politikai vicceken (ez utoljára valamikor a 90-es években működött). Ma már a politikai táborok annyira elszigeteltek egymástól, hogy – tisztelet a kivételnek – aki az egyik oldalon áll, annak a másik oldal viccei felháborítóak, de a saját oldalának hasonló kaliberű poénjai minden további nélkül elfogadhatóak, sőt ülnek is. Így meggyőződésem, hogy egy eltántoríthatatlan Fidesz-szimpatizáns nem fogja örömmel lapozgatni ezt a kalandot.

Ezzel együtt a kaland humorvilága nagyon jó, szinte minden oldalán van valami, amin lehet röhögni. Nagyon tetszik, ahogyan a könyv Szájert Youtuberként ábrázolja és arra kér minket, hogy „iratkozz fel a csatornámra”; de az is tetszik, hogy az örökkévalóságig tartó M5-ös közvetítés, mint büntetés, rosszabb, mint a gyurcsányi pártfórum. Ahogy azon is felnevettem, hogy a végelszámolásnál, ha nagyon sok politikai tőkét szereztünk, akkor mi leszünk az új Mészáros Lőrinc – bár nem meggyőződésem, hogy annyi pontot egyáltalán össze lehet-e szedni, ami ehhez szükséges – ha meg nagyon keveset, akkor megafonos influenszerré válunk.

A mű igazi paródiakönyvként működik. Nyilvánvalóan vannak olyan nagyon durva fikciók, mint a csótányirtó-képzés, és picit azt is túlzónak találtam, hogyha a legcsekélyebb szintű empátiát is tanúsítjuk bárki iránt, akkor gyakorlatilag vége a kalandunknak, a rendszer kivet magából. Ugyanakkor a mű majdnem összes állomása (többségében tivornyája) valamilyen valós eseményt dolgoz fel, így bizony az ember eléggé ismerősnek érezheti a különböző szituációkat.

Mint játékkönyv se rossz

Ami számomra dicséretes, hogy a könyv lejátszása nem egyszerű, és tényleg vannak benne éles döntések. Korábban a Tök(él)etlen katona két része volt az a lapozgatós könyvek műfajában, ami gyakorlatilag teljes egészében a poénokra épített, játékkönyvként azonban nagyjából értékelhetetlen volt, nem lehetett komolyan venni. Itt azért némiképp más a helyzet, ez is főleg a poénokra épít, de a küldetést teljesíteni nem könnyű. A mellett, hogy nagyon át kell hangolni magunkat, hogy sikerülhessen, nem minden döntés evidens.

Ha túl hamar akarunk túl nagyot ugrani, könnyen bajba kerülhetünk, de a túlzott óvatosság is bűn lehet, illetve nem biztos, hogy mindenkiben megbízhatunk, akit a barátunknak tartunk. E mellett, ha néhány információ elkerüli a figyelmünket, akkor annak is kudarc lehet a vége. Szóval tényleg kihívást jelent a kaland.

Személy szerint nagyon szerettem ezt a kalandot, napokig nehezen tudtam letenni, mire végigjártam az összes benne lévő állomást, és az összes poént elolvastam. Érdemes egyébként azokat a mezőket is végigolvasni, ahol a küldetésünk kudarcot vall, sokszor abban vannak a legjobb poénok. Szóval egy szó, mint száz, bárkinek merem ajánlani, akiben csak egy kicsi rendszerkritika is van a jelenlegi hatalom irányába.

Aki ki szeretné próbálni, annak megrendelhető a Magyar Hang oldalán és a viszonteladóknál. A NER-re erősen veszélyes tartalom miatt a könyv fóliázva érkezik!