Mielőtt bárki azt hinné, az elején leszögezem: nem, ez nem egy gasztronómiai cikk lesz ezúttal. Tegnapelőtt számos Halloween-rendezvényen vettem részt, köztük az Uránia mozién is. Magát az eseményt szerintem remekül megszervezték, a Cosplayesek nagyon kitettek magukért, látványos keretek között vonultatták fel a különböző horror karaktereket, délután pedig Darth Vader is tiszteletét tette. Az esti program pedig egy horrorfilm, az „5 éjjel Freddy Pizzázójában” premier előtti vetítése volt. Erről fogok írni egy rövid kritikát, igyekszem nagyon keveset spoilerezni.

Az igazat megvallva, nagyon gondolkodtam azon, hogy ezt a filmet nézzem-e meg egyáltalán, egyrészt, mert nem stílusom a horrorfilm, másrészt ez a film egy olyan számítógépes játék filmadaptációja, amit egyáltalán nem ismerek. Szerintem, ha nem az az ismerősöm kér meg, hogy kísérjem el, aki, akkor nem ülök be. De ha már így alakult, kíváncsi voltam, mit hoznak ki belőle.

Nem túl erős kezdés…

Az alaptörténetben egy férfi, Mike Schmidt, aki a húgát neveli a szülei halála után, próbál munkát találni, hogy az utált nagynénje nehogy megszerezze a húgát. Így elvállal egy éjjeli őri munkát egy régen bezárt pizzéria, a Freddy Fazbear épületében, ahol néhány robot is biztosította a hangulatot (nyilván ebből sejthető, kik/mik fogják adni a film horror részét). Mint kiderül, annak idején azért zárták be a pizzázót, mert gyerekek rejtélyes körülmények között eltűntek ott. E mellett hamar megtudjuk, hogy Mike öccsét is elrabolták gyerekkorában. Nem árulok el nagy titkot, hogy a végén kiderül, hogy a kettő között van összefüggés.

Ha teljesen őszinte akarok lenni, nekem a film első fele eléggé szenvedős volt. Maga a film nem nagyon véres és durva (ezért is csak 16-os karikás), de váratlan ijesztgetések vannak benne, ami nem a kedvencem. De tudom, hogy a horror műfaj sajátja. Ugyanakkor azt éreztem, hogy a film első felében a történet már-már fájdalmasan lassan halad. Egy érdektelen gyerekelhelyezésen és néhány apró csepegtetett információn kívül semmit nem haladunk előre. A film teljesen a horror-effektekre épít, azok pedig klisések, mindegyik olyan, amit láttunk már korábban. Úgyhogy túl sok mindent nem adott nekem, néha-néha már néztem, hogy mennyi az idő, meddig kell még ezt néznem. Az álmokban játszódó jelenetek izgalmasabbak voltak, ott legalább haladt valamerre a film, de az, hogy ugyanaz ismétlődik alkalomról alkalomra, picit azt is unalmassá tette.

Később beindul, de…

A film második fele szerencsére sokkal jobban sikerült. A fordulópont nekem az a jelenet volt, amikor a robotok, akik korábban láttuk, hogy mennyire kegyetlenek tudnak lenni, Mike húgát nem bántották. Az már felvetett kérdéseket, hogy vajon ezek tényleg gonosz lények, vagy csak a területüket védik? Egyáltalán mi van a háttérben? Mi a közös az álomban látott gyerekek és ezek a különleges robotok között? És innentől kezdve maga a történet is beindul, gyorsabban, több információt ismerünk meg, és a céltalan horror helyett tényleg az eseményre helyeződik a hangsúly.

Ugyanakkor a finálé megint lejjebb húzta a filmet. A helyett, hogy tényleg jobban belementünk volna a történet részleteibe, és megtudtunk volna a végén megjelenő antagonistáról picit többet, egy olcsó akciójelenetbe fulladt az egész történet. Mike öccsének a sorsáról semmit nem tudtunk meg, ezenkívül tele volt olyan logikai bukfencekkel, hogy miért nem ölték meg a teljesen kiszolgáltatott helyzetben lévő főhőst azok a kegyetlen lények, akik korábban nem ismertek irgalmat. Végül pedig adtak egy olyan zárást a történetnek, ami előrevetít, sőt, inkább megkíván egy folytatást, de nagyon sok kérdést nyitva vagy, például a főgonosz sorsát is.

Konklúzió

Összességében nem mondom azt, hogy megbántam, hogy láttam a filmet. Egynek oké volt, a látvány rendben van, a színészi játék sem tragikus, de mégsem érzem azt, hogy újra kellene néznem bármikor ezt a filmet. Azt érzem, hogyha picit több figyelmet kap a történet és a misztikum, és kevesebbet az akció és a horror, akkor ez sokkal jobb film lehetett volna.

Ugyanakkor olvastam más kritikusoknál, hogy tele van a film olyan easter eggekkel, amit a játék szerelmesei észrevesznek és imádni fognak, és ilyen szemmel teljesen más ez a film. Ezzel én nem tudok kezdeni, mert mint írtam, nem ismerem a játékot. De aki ismeri, annak ezek alapján kötelező darab.