Idén július 10-én jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amellyel a Baranyában található Bicsérd, Kővágószőlős és Kővágótöttös települések közigazgatási területén található földeket nyilvánított a kormány beruházási célterületté.

A kormányhatározat megjelenése óta eltelt hónapokban sem a kormánytól, sem pedig a térség kormánypárti országgyűlési képviselőitől nem érkezett semmiféle tájékoztatás a Pécs-Baranyai polgárok irányába. Felmerült annak a gyanúja is, hogy akkumulátoripari beruházást tervez Pécs legfontosabb vízbázisai közvetlen közelébe a kormány, korábban ezt sem cáfolták érdemben.

Dr. Keresztes László Lóránt, az LMP pécsi országgyűlési képviselője, a Fenntartható Fejlődés Bizottság elnöke több alkalommal fordult írásbeli és szóbeli kérdésekkel az illetékes kormánytagokhoz, valamint országgyűlési képviselőkhöz, de válaszokat ő sem kapott.

A mai napon a Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottságának ülésén került sor Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter meghallgatására, ahol Keresztes személyesen tette fel a kérdést Szijjártónak: milyen beruházást terveznek a Pécs mellett kijelölt iparterületre?

Szijjártó Péter végre választ adott erre a kérdésre és elmondta, hogy a kormány nem tárgyal akkumulátorgyártókkal ennek a beruházási területnek a vonatkozásában. Keresztes a bizottsági ülést követően egy rövid tájékoztató videót tett közzé, amit itt tudnak megnézni: