Hétfőn hajnali háromkor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Budapest XXIII. kerületében tűz keletkezett egy családi házban. – olvasható a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság oldalán közzétett hivatalos közleményben.

Soroksáron a Hrivnák Pál utcában egy háromszintes családi ház emeleti hálószobájában égett egy ágy egy négyzetméteren. A tűzoltók egy középkorú férfit hoztak ki a szobából, azonban az életét már nem lehetett megmenteni. A tüzet eloltották, az épületet átvizsgálták. Az épület lakható maradt, két másik lakója a beavatkozás után visszatérhetett a házba. Nem zárható ki, hogy ágyban dohányzás vezetett a tűzhöz, azonban a pontos keletkezési körülményeket tűzvizsgálati eljárás keretében tisztázzák.

Reggel negyed nyolckor egy szombathelyi esetről érkezett jelzés. A Malom utcában egy fürdőszobában talált középkorú nő holttestéhez riasztották a tűzoltókat. Egy háromemeletes társasház földszinti lakásának fürdőszobájában a nyílt égésterű vízmelegítő csukott ajtó és ablak mellett üzemelt, ezért szén-monoxid keletkezett. A tűzoltók légzőkészülékben méréseket végeztek és kimutatták a mérgező szén-monoxid jelenlétét. A lakásban nem volt szén-monoxid-érzékelő készülék.

A mérgező szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ha elérhető a vízmelegítőnk, vagy fűtőeszközünk égéstere, látható a láng, akkor állandó és automatikus szellőzésről kell gondoskodni. Nem elég néha kinyitni az ablakot. Érdemes ezek mellett egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Forrás: katasztrofavedelem.hu